SAČIĆ O KRVAVIM OČIMA USRED ZAGREBA: ‘Otvorili smo Pandorinu kutiju, svi ćemo biti uvučeni u sukob!’

02.12.2022. 20:34:00

Paketi “natopljeni krvlju” pronađeni su u Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Austriji i Španjolskoj, navodi se. Češka policija je rekla da su tamo također pronađeni paketi, a nije jasno tko je poslao pakete u veleposlanstva i konzulate, objavio je BBC.

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista rekao je da smo “nažalost, otvorili tu Pandorinu kutiju i sada osim vojnog, agresivnog ratno-zločinačkog velikoruskog napada na teritorij Ukrajine sve države Europe bit će uvučene u taj sukob na obavještajnoj i paraobavještajnoj i ovakvoj specijalno-ratovskoj poziciji”.

Naveo je da bi na prvi pogled bilo logično da to dolazi od ruskih obavještajnih službi, da se poruka šalje državama koje su se ovih dana izjašnjavale o tome da se neposredno uključe u rat u Ukrajini obučavajući ukrajinske vojnike.

“S druge strane, moguće je da se i zaplaše određene domicilne države, da se obeshrabre u davanju dosadašnje pomoći i uzimanju nove pomoći. Naše stručne službe, istražne, kriminalističke i obavještajne, nažalost u Hrvatskoj su obezglavljene. Naša vojno-obavještajna služba bi sad trebala nešto reći, no, mi to sad nemamo”, upozorio je Sačić.

Potom je naglasio  kako “se nemamo na koga osloniti i ne znam tko će sad nešto reći. Netko iz državne uprave će morati reći što se dogodilo, tko stoji iza toga, da mi građani Hrvatske taj nespokoj koji smo osjetili racionaliziramo i na kraju znamo što je sljedeće”.

To je sve na tragu onoga što smo neki dan govorili u sabornici – Hrvati, kada preuzimamo obaveze ovakvog tipa moramo biti spremni i dodatno pojačati našu vojnu-obrambenu i, nacionalno-sigurnosnu budnost jer ovo nije šala”, istaknuo je zastupnik Hrvatskih suverenista.

Podsjetio je kako “smo mi jednom nogom već u jednom velikom, neviđenom sukobu između Istoka i Zapada”.

“Svatko tko odmahuje rukom i misli lako ćemo, vara se i stavlja sigurnost hrvatskog naroda u pitanje”, poručio je Sačić.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba vjeruje da se odvija “dobro planirana kampanja terora i zastrašivanja”. Naime, prije dva dana jedan je zaposlenik ozlijeđen nakon što je pismo-bomba eksplodiralo u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu, u Španjolskoj.

Nikolenko se osvrnuo i na niz drugih incidenata u izjavi objavljenoj na Facebooku:

“Vandaliziran je i ulaz u prostorije ukrajinskog veleposlanika u Vatikanu. Veleposlanstvo u Kazahstanu primilo je lažnu prijetnju bombom, dok je veleposlanstvo u SAD-u primilo pismo koje sadrži fotokopiju članka koji kritizira Ukrajinu”, izjavio je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Paketi koji su dostavljeni europskim veleposlanstvima i konzulatima, dodao je, “bili su natopljeni tekućinom karakteristične boje i odgovarajućeg mirisa”.

“Pismo je stiglo istovremeno s ostalima s teritorija jedne europske zemlje. Ukrajina radi sa stranim policijskim snagama na istrazi svih prijetnji, identificiranju umiješanih i njihovom privođenju na odgovornost”, rekao je Nikolenko.

U kasnijem ažuriranju u petak, Nikolenko je rekao da je španjolska policija ogradila područje oko ukrajinskog veleposlanstva u Madridu nakon što je primila sličan krvavi paket, dok je češka policija rekla da su paketi sa životinjskim tkivom poslani u ukrajinsko veleposlanstvo u Pragu i konzulat u Brnu, piše BBC.

Ukrajinski konzulati i veleposlanstva su pojačali sigurnosne mjere, slijedeći upute Dmitra Kulebe nakon eksplozije u Madridu u srijedu, ranije je objavio glasnogovornik.

Španjolska policija potvrdila je da je primila dojavu o eksploziji oko 13:00 sati po lokalnom vremenu. Još uvijek se nitko nije izjasnio da stoji iza eksplozije i nije jasno je li neki od incidenata povezan.

Kasnije u srijedu navečer, druga “sumnjiva poštanska pošiljka” presretnuta je u sjedištu tvrtke za vojnu opremu Instalaza u Zaragozi, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Zatim su u četvrtak ujutro pisma-bombe stigla u ministarstvo obrane i u zračnu bazu u Torrejon de Ardozu, nedaleko od Madrida. Još jedan uređaj poslan je i američkom veleposlanstvu, piše BBC.

“Karakteristike koverti, kao i njihov sadržaj, slični su u pet slučajeva. Postoje znakovi koji pokazuju da su pisma stigla sa španjolskog teritorija, ali inzistiram da moramo biti oprezni…na početku smo istrage”, rekao je novinarima zamjenik španjolskog ministra unutarnjih poslova Rafael Perez.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:croatia.mfa.gov.ua

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.