SAD ozbiljno istražuje izvor korone, Facebook više neće cenzurirati teorije o njegovom podrijetlu

28.05.2021. 07:46:00

Facebook je u srijedu najavio da više neće uklanjati tvrdnje koje se odnose na moguće podrijetlo koronavirusa i na to je li on prirodno nastao ili je laboratorijski. Promjena politike dogodila se istog dana kada je predsjednik Joe Biden naredio američkim obavještajnim agencijama da udvostruče napore na istraživanju podrijetla virusa, unatoč tome što je okončao istragu State Departmenta pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je tražio isti cilj, javlja Breitbart.

Facebook je objavio dopis u kojem detaljno opisuje svoje novo stajalište, ukazujući na “tekuće istrage” kao razlog za promjenu mišljenja, dodajući da ostaju ostala ograničenja.

“Nastavljamo suradnju ​​sa zdravstvenim stručnjacima kako bismo bili u korak s pandemijom i redovito ažuriramo svoje politike kako se javljaju nove činjenice i trendovi.”

Facebook je u prosincu najavio da će uklanjati sve ono što smatra lažnim vijestima o cjepivima protiv koronavirusa, uključujući objave koje su razotkrili izabrani Facebookovi zdravstveni stručnjaci. U listopadu je slično obećanje dao i YouTube u vlasništvu Googlea, a odluka je proširena pa se odnosila i na teorije povezane podrijetlom koronavirusa i programima cijepljenja koji su u tijeku širom svijeta.

Facebookov potez u srijedu označava prvi važan korak kompanija koje se bave društvenim mrežama da se pozabave tim pravilima dok se ponovno provjerava teorija o curenju koronavirusa iz laboratorija u Wuhanu u Kini. Ostale platforme, uključujući YouTube i Twitter, tek trebaju odgovoriti na ovaj potez Facebooka.

Narod. hr od sredine 2020. izvještava o mogućem curenju virusa, Faktograf cenzurirao Marušića

Podsjetimo, Narod.hr je sredinom travnja objavio kako čelni obavještajci koje je postavio američki predsjednik Joe Biden tek trebaju utvrditi kako su se ljudi prvi puta zarazili koronavirusom, te da postoji mogućnost kako je virus pobjegao iz kineskog laboratorija u Wuhanu.

“Stručnjaci iz kineskog laboratorija koji je u središtu sumnje u izvor pandemije koronavirusa prešli su na zapad te se nalaze u rukama zapadne obavještajne službe”, kazao je za Daily Mail u srpnju 2020. Steve Bannon, bivši glavni strateg tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali i bivši mornarički časnik, koji se bavio obavještajnim poslovima.

On je tada tvrdio da agenti obavještajne zajednice pripremaju proces protiv Pekinga na temelju informacije da je globalna pandemija uzrokovana “curenjem” virusa iz instituta za virusologiju u Wuhanu, što je naknadno zataškano.

U siječnju ove godine, Matthew Pottinger, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, rekao je da čak i kineski čelnici sada otvoreno priznaju da su njihove prethodne tvrdnje da je virus podrijetlom s Wuhanske tržnice lažne. On je tada kazao da je teorija o podrijetlu virusa Covid-19 prema kojoj je on “pobjegao” iz laboratorija u Kini najvjerodostojnija.

Isto tako, GONG-ov portal Faktograf.hr u rujnu prošle godine smanjio je doseg objava portala Narod.hr na Facebooku, i to prijavom za “netočne informacije” u članku u kojem svoje mišljenje za Hrvatski tjednik iznosi prof. dr. sc. Matko Marušić.

Naime, prof. dr. sc. Marušić objavio je tekst u kojem je ocijenio kako je “ovu epidemiju izazvao umjetni virus napravljen u Kini, koji je ‘pobjegao’ iz laboratorija u pučanstvo”. On je tada istaknuo kako je umirovljeni profesor imunologije, ali i da ne “pretendira da imunologiju virusa SARS-CoV-2 zna bolje od mlađih i načitanijih”.

Marušić je nakon Faktografove prijave, iznio još detaljniju argumentaciju, imenujući, po svom mišljenju znanstvenicu koja je i stvorila SARS-2-CoV, no Faktograf nije reagirao.

Prof. dr. sc. Matko Marušić je podnio žalbu pučkoj pravobranitelji, a kada ona nije prihvaćena poručio joj je da svoja ljudska prava neće dati ni Faktografu ni njoj.

Izvor: Narod

Izvorni autor: sv/foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.