Šah-mat: Rusija prikazala prototip borbenog aviona Suhoj SU-75

21.07.2021. 09:03:00

Na godišnjem salonu zrakoplova i zrakoplovne tehnologije MAKS u Moskvi otkriven je prototip novog ruskog višenamjenskog stealth borbenog aviona pete generacije, Suhoj SU-75

Ovoga se tjedna u Moskvi održava MAKS, međunarodni salon avijacije i svemirske tehnologije, na kojem je ruska državna kompanija Rostec predstavila svoj novi proizvod. Točnije rečeno, prikazali su prototip svojeg novog višenamjenskog borbenog aviona pete generacije, oznake Suhoj SU-75, te komercijalnog imena Šah-mat.

Novi je model Suhoja razvijen u vrlo kratkom vremenu, no uključuje moderne tehnologije i brojne inovacije, poručuje njegov proizvođač. Prilikom predstavljanja rečeno je kako će SU-75 imati izvanredne letne karakteristike, visoku učinkovitost u zračnim borbama, ali i "umjerenu" cijenu. Ona bi, prema najavama, trebala biti na razini između 25 i 30 milijuna dolara po komadu. Povrh toga održavanje novog zrakoplova trebalo bi biti jeftino, odnosno jeftinije nego kod usporedivih modela, te bi cijena sata leta trebala biti povoljna.

Modularan i nevidljiv

Kao što se može vidjeti na slikama, Su-75 Šah-mat bit će jednomotorni zrakoplov s delta krilom. Rostec najavljuje kako će dizajn novog zrakoplova biti modularan, tj. da će se moći prilagođavati potrebama naručitelja. Objavljeno je i ponešto osnovnih tehničkih karakteristika, pa se tako najavljuje nosivost tereta i naoružanja do 7 tona, borbeni radijus od oko 1.500 kilometara, te potreba za relativno kratkom poletno-sletnom pistom od tek 400-tinjak metara.

Najviša brzina leta trebala bi mu iznositi oko 1,8 Macha, a trebao bi imati i mogućnost dugotrajnog nadzvučnog leta (sposobnost superkrstarenja nije izrijekom spomenuta). Pilotima bi na raspolaganju trebao biti i sustav umjetne inteligencije koji će im biti "umjerena" podrška. SU-75 krasit će i nizak radarski odraz, malena masa, mogućnost nošenja najrazličitijeg naoružanja, a spominje se i sustav "samodijagnostike" te AESA radar.

Kad je riječ o borbenom djelovanju, najavljuje se kako će SU-75 moći simultano pratiti i napadati do 6 meta. U planu je da s vremenom sustav umjetne inteligencije postane potpuno samostalan, pa da tako novi Suhoj dobije i autonomnu, bespilotnu varijantu.

Rostec očekuje da će prvi puta novi Suhoj SU-75 na pokusni let poletjeti 2023. godine. Prva bi serija u proizvodnju trebala krenuti 2026. godine, a isporuke prvim kupcima očekuju se u razdoblju 2026.-2027. godine. Jednom kada započne serijska proizvodnja, plan je kroz 15 godina proizvesti oko 300 primjeraka Šah-mata.

Izvor: Bug.hr

Izvorni autor: Sandro Vrbanus

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.