"SARAJEVO SAFARI" Tko su ljudi koji su plaćali da snajperom ubijaju Sarajlije? “Posebna meta bila su im djeca"

01.11.2022. 19:30:00

Istražit će se navodi da su tijekom rata u od 1992. do 1995. godine u BiH organizirano dolazile osobe koje su bile spremne platiti samo da bi iz snajperskih pušaka pucale na građane Sarajeva, koje je bilo pod opsadom, a pri tom su im posebna meta bila djeca

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu o navodima da su tijekom rata u od 1992. do 1995. godine u BiH organizirano dolazile osobe koje su bile spremne platiti samo da bi iz snajperskih pušaka pucale na građane Sarajeva, koje je bilo pod opsadom, a pri tom su im posebna meta bila djeca.

 

Užasavajuće tvrdnje

 

Užasavajuće tvrdnje takve vrste iznesene su u dokumentarnom filmu “Sarajevo safari” slovenskog autora Mirana Zupaniča koji je po prvi puta prikazan na festivalu dokumentaraca u organizaciji televizijske mreže Al Jazeera Balkans ranije ove godine, a u redovitom programu te televizijske kuće premijeru je imao u ponedjeljak.

 


Nakon prvog prikazivanja filma, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnijela je kaznenu prijavu zbog ratnih zločina protiv nepoznatih počinitelja za koje se pretpostavlja da su tijekom rata iz razonode ubijali Sarajlije.

Gradonačelnica Karić je u utorak na Twitteru objavila kako je na njenu adresu stigla obavijest iz državnog tužiteljstva kojom su je izvijestili da je određen tužitelj koji će u suradnji s policijskim agencijama ispitati navode iz prijave.

“Nakon donošenja tužiteljske odluke o istoj ćete kao podnositeljica prijave biti pismeno obavješteni”, stoji u dopisu Tužiteljstva BiH.

 

“Lovci na ljudske glave”

 

Karić je nakon što je u rujnu podnijela kaznenu prijavu pojasnila kako je to smatrala svojom ljudskom obvezom.

 

 

“Smatram ispravnim i svojom obavezom ovako reagirati na iznesene činjenice u dokumentarnom filmu ‘Sarajevo safari’ redatelja Mirana Zupaniča prema kojem su strani državljani, ‘lovci na ljudske glave’, plaćali da tijekom sarajevske opsade pucaju po nedužnim civilima”, kazala je gradonačelnica.

Zupaničev film temelji se na naraciji osobe koja tvrdi da je slovenskog podrijetla i da je dobila priliku sudjelovati u morbidnom lovu na ljude organiziranom letovima preko Beograda do Pala. Organizatori takvih “safari tura” nisu spomenuti.

 

Majka Stana: Snajperist je gađao baš moje dijete

 

Film je uz to ispunjen autentičnim snimkama ubijanja civila u Sarajevu tijekom opsade, a njegov je dio i ispovijest Stane i Samira Čišića čija je kćer ubijena snajperskim metkom u središtu grada kada je imala tek godinu i šest dana.

 

 

Majka Stana ispričala je pred kamerom kako je očevidno da je snajperist gađao baš njeno dijete jer mu meta nisu bile ni majka niti njene dvije prijateljice koje su stajale neposredno uz curicu.

Izvor: novilist.hr/Foto: Screenshot

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.