SBERBANK IZGUBIO SPOR Todoriću ostaju Kulmerovi dvori i i ne mora platiti potraživanja od 62,7 milijuna eura

13.12.2021. 18:09:00

MOŽE SLAVITI

Moskovska banka tužila je bivšeg vlasnika Agrokora i tražila presudu da namire dio zajma od 100 milijuna eura. Na zagrebačkom sudu Ivica Todorić zauzeo je strategiju kako je sa suprugom odlučio svojoj djeci darovati dvorac jer su nakon 40 godina braka zaključili kako djeca nemaju nikakve vrijedne nekretnine u svom posjedu. Ponovio je kako Agrokor nije imao poslovnih poteškoća u trenutku darovanja nekretnine - Kulmerovih dvora u Šestinama a isto je na sudu tvrdila i njegova kći Iva kao i sinovi.

Nakon održane i zaključene glavne javne rasprave 18. listopada 2021. u prisutnosti punomoćnika stranaka, presuda je javno objavljena 10. prosinca  ove godine.

Nepravomoćnom presudom odbijen je zahtjev Sberbank o poništenju 'Ugovora o darovanju nekretnine sklopljen 29. lipnja 2015. između I. tuženika Ivice Todorića (sina Ante) s prebivalištem u Zagrebu..... kao darovatelja s jedne stranke te II. tužene Ive Balent (rođ. Todorić, kćeri Ivice) ......, III. tuženika Ante Todorića (sina Ivice) ......i IV. tuženika Ivana Todorića (sina Ivice), ..... kao daroprimatelja s druge strane, gubi učinak prema tužitelju SBERBANK OF RUSSIA, Moskva Russia, ....u dijelu u kojem je potrebno za ispunjenje tužiteljeva potraživanja prema I. tuženiku u iznosu od 62.778.303,22 EUR zajedno s kamatama i sporednim potraživanjima temeljem Ugovora o kreditu od 21. veljače 2017. koji se odnosi na zajam s obročnom otplatom u iznosu od 100.000.000,00 EUR sklopljen između dužnika kao korisnika kredita, Agrokor Trgovina d.o.o., Jamnica d.d., Konzum d.d., PIK-Vinkovci d.d., Zvijezda d.d., Belje d.d. Darda, VUPIK d.d. i Konzum d.o.o. Sarajevo kao Izvornih jamca-plataca i Jamaca-plataca, Vjerovnika kao Izvornog Kreditora i Agenta. II. II. tuženica, III. tuženik i IV. tuženik su dužni dopustiti, svaki u 1/4 svog suvlasničkog dijela, da tužitelj svoje potraživanje prema I. tuženiku u iznosu od 62.778.303,22 EUR zajedno s kamatama i sporednim potraživanjima temeljem Ugovora o kreditu od 21. veljače 2017. koji se odnosi na zajam s obročnom otplatom u iznosu od 100.000.000,00 EUR, sklopljen između Dužnika kao Korisnika kredita, Agrokor Trgovina d.o.o., Jamnica d.d., Konzum d.d., PIK-Vinkovci d.d., Zvijezda d.d., Belje d.d. Darda, VUPIK d.d. i Konzum d.o.o. Sarajevo kao Izvornih jamca-palataca i Jamaca-plataca, Vjerovnika kao Izvornog Kreditora i Agenta namiri prodajom odgovarajućih suvlasničkih dijelova slijedećih nekretnina'.

Dakle, prema pisanju Imperijala,  ruska banka tražila je poništenje ugovora kojim je Ivica Todorić darovao Kulmerov dvorac u Šestinama svojoj djeci Ivi, Anti i Ivanu. Nepravomoćnom presudom moskovska banka izgubila je mogućnost prodaje Kulmerovog dvorca i namirenje dijela Agrokorovog duga. Sberbank je tražila od tuženih 'da u roku od 15 dana i pod prijetnjom ovrhe isplate parnični trošak tužitelja', no sutkinja Grahovac tužbeni zahtjev je odbila kao neosnovan. Samim tim naloženo je ruskoj banci isplatiti tuženicima, Ivici Todoriću i njegovoj djeci  'parnični trošak u iznosu od 1.564.750,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama koje teku od 10. prosinca 2021. do isplate po stopi određenoj prema prosječnoj kamatnoj stopi na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu uvećanoj za tri postotna poena, koju kamatnu stopu utvrđuje Hrvatska narodna banka, u roku od 15 dana'.

Sutkinja je odbacila zahtjev Ivice i Ive Todorić za naknadom parničnog troška u iznosu od 230.175,00 kuna kao neosnovan. Sutkinja je naložila tužitelji Sberbank of Russia isplatiti trećetuženom 'Anti Todoriću iz Zagreba... prouzročeni parnični trošak u iznosu od 1.187.500,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama koje teku od 10. prosinca 2021. do isplate po stopi određenoj prema prosječnoj kamatnoj stopi na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu uvećanoj za tripostotna poena, koju kamatnu stopu utvrđuje Hrvatska narodna banka, u roku od 15 dana'. 

Izvor: Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: bl/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.