‘SDSS IZBJEGAVA KOLONU SJEĆANJA, PRAVE SE DA VUKOVAR NIJE SRAVNJEN SA ZEMLJOM!’ Penava opominje: ‘Dio su Vlade, a kao da se 1991. nije dogodila’

11.11.2022. 18:52:00

Na predstavljanju programa ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. gradonačelnik Ivan Penava u petak je rekao da ne dvoji kako će predviđeni programi proći u dostojanstvu i pijetetu prema žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.

Podsjetio je da je još od 1997. godine uvriježen stav da su objavom programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Vukovar pozvani svi koji mu žele iskazati pijetet za podnesenu žrtvu 1991. godine, ali rekao i da ima potrebu uputiti dodatne pozive.

„U Vukovar su svi pozvani i dobrodošli, no ipak, kako bi do izražaja došla širina i uključivost, imam potrebu dodatno uputiti pozive određenima, jer jedina stranka, a koja je ključan i bitan čimbenik Vlade RH – SDSS, kao i dio građana Vukovara, izbjegava Kolonu sjećanja i pravi se da se 1991. godina u Vukovaru nije dogodila, da naš grad nije sravnjen sa zemljom te da nije bio meta brutalne agresije”, poručio je Penava. 

Kolona sjećanja će proći dostojanstveno

Rekao je kako ne dvoji da će Kolona sjećanja Vukovarom proći dostojanstveno te da će i ove godine, kao i prijašnjih, biti masovna.

“Smatram kako su oni koji u medijima potiču natpise da će u Vukovaru biti dvije kolone, na zadatku destrukcije Vukovara i Hrvatske te pronošenje vijesti da je takva problematika u Vukovaru redovita i uobičajena. Jasna je činjenica da svake godine desetci, a nekada i stotine tisuća ljudi dođe u Vukovar na 18. studeni te da sve prođe u najboljem mogućem redu te bez ijednog incidenta“, rekao je Penava.

“Program počinje danas i traje do 20. studenoga i završava svetom misom u crkvi sv. Filipa i Jakova nakon obilježavanja na Ovčari. Ono što je novo u odnosu na prethodnu godinu je da se program kao i molitva večer uoči 18. studenog vraća u dvorište bolnice“, rekla je pročelnica Ureda gradonačelnika Ivana Mujkić. 

Naglasila da je Odbor usvojio prijedlog da Kolonu sjećanja uz hrvatske branitelje te članove obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara ove godine povedu i oni koji su kao djeca pretrpjeli ratna razaranja Vukovara.

Josić: Vukovar nije mjesto za performanse

Po riječima predsjednika Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislava Josića, Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta mrtvo je slovo na papiru, jer da nije, “ne bi se izvodili performansi poput odavanja počasti nevinim srpskim žrtvama 17. studenog bacanjem vijenca u Dunav”.

„Poziv je ovo Vladi RH i njezinim koalicijskim partnerima da u Vukovar 17. studenoga nije mjesto za performanse“, poručio je Josić.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.