Šef NATO-a dao dozvolu: Ukrajinci će smjeti avionima F-16 gađati Rusiju

23.02.2024. 18:12:00

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodu naglasio da će Ukrajina, nakon što primi borbene zrakoplove F-16 od svojih saveznika, dobiti puno pravo na samoobranu. To uključuje mogućnost napada na legitimne vojne ciljeve izvan vlastite teritorije.

Na pitanje o konkretnom datumu isporuke F-16, Stoltenberg je odgovorio da nije u mogućnosti navesti precizan datum. Istaknuo je da svi saveznici žele osigurati ratne zrakoplove za Ukrajinu što je prije moguće, ali je naglasio važnost dobre obuke pilota, pripreme posada za održavanje i ostalog pomoćnog osoblja radi maksimiziranja učinka F-16. "Treba saslušati vojne stručnjake kako bismo znali kada će saveznici biti spremni za početak slanja i isporuke F-16. Što prije, to bolje", naglasio je Stoltenberg.

Također je podsjetio da svaka članica NATO saveza ima pravo odlučiti hoće li isporučiti avione F-16 Ukrajini, uz napomenu da postoji raznolikost politika među saveznicama. Stoltenberg je istaknuo da Ukrajina, suočena s agresijom, ima neosporno pravo na samoobranu, što uključuje i mogućnost napada na legitimne vojne mete na ruskom teritoriju.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.