Šef suda u Osijeku traži najtežu kaznu za suce koji su se družili s Mamićem: ‘To je van svake realnosti‘

22.03.2021. 12:41:00

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban poslao je DSV-u zahtjev za pokretanje razrješenja sudačke dužnosti sudaca koji su se družili sa Zdravkom Mamićem, piše Jutarnji.

– Zatražio sam njihovo očitovanje. Oni su mi ga napisali u petak, ja sam ga proslijedio ministru pravosuđa i predsjedniku Vrhovnog suda, a danas sam poslao i zahtjev za pokretanje stegovnog postupka s prijedlogom da se razriješe sudačke dužnosti, rekao je Vrban.

Rekao je kako neće prejudicirati odluku DSV-a, ali kaže kako je on predložio te mjere te da se nada da će se prihvatiti ja sam prijedlog izrečene stegovne sankcije.

-Oni bi trebali biti razriješeni sudačke dužnosti i više nikada ne bi mogli biti suci. DSV bi trebalo odlučiti o mom prijedlogu o njihovom udaljenju sa sudačke dužnosti, a onda donijeti odluku o tom prijedlogu. Ne bih govorio o detaljima što su napisali o svakoj pojedinoj tvrdnji Zdravka Mamića. Jedan je sudac potvrdio druženje, drugi je u cijelosti porekao ta druženja, rekao je Vrban.

– Znao sam da suci Vekić i Krušlin odlaze na nogometne utakmice Dinama, ali nisam znao gdje oni odsjedaju. Ja sam rekao da to nije dobro, a oni su meni rekli da ne odlaze u lože i da oni kao drugi građani kupuju ulaznice i na tribinama gledaju utakmice. Sada vidimo da su bili u svečanoj loži… Kada vidimo fotografije, sprijateljili su se, a ja nisam znao kolika je dubina njihovog prijateljstva. Mamić govori da je podmićivao suce, da je želio postaviti Zvonka Vekića, potplaćivao članove DSV-a da bi mu Vekić pomogao u presudi… To je izvan realnosti. Ja to nisam znao, kaže Vrban.

Rekao je i kako se ministru pravosuđa očitovao o tome da je Mamić navodno plaćao drugim sucima da ga ne izaberu za šefa Županijskog suda.

-Mamić je rekao da je platio članovima DSV-a da ne izaberu mene. U ponovljenom postupku ja sam izabran za predsjednika Županijskog suda. DSV ima podatke o mom radu, snimku razgovora s DSV-om, zapisnike o glasovanju… Ja te podatke nemam. Ni danas ne znam tko je za koga glasao, niti bi to trebalo biti značajno, kaže Vrban.

Na pitanje poznaje li on privatno Zdravka Mamića, odgovara – ne.

– Ja ga nikada nisam upoznao. Kada je on rekao da mu je Vekić poslao informacije kako da traži moje izuzeće, ja sam taj dokument dobio i on u njemu navodi da sam se ja s njim družio u lobby baru hotela Osijek. Ja se nikada nisam s njim družio. Oni su mene mogli tamo vidjeti jer odem tamo na kavu, ali Zdravko Mamić nikad nije bio u mom društvu.

Novinarka ga je pitala i hoće li tražiti da se drugi predmet koji se vodi protiv Mamića izmjesti na neki drugi sud.

– Taj predmet može ostati na ovom sudu i siguran sam 100% da ovi suci nisu bili u doticaju sa Zdravkom Mamićem. Ti suci ga ne poznaju i nisu se družili s njim. Nema razloga da se ovaj kazneni postupak izmjesti s ovog suda, kaže.

Osvrnuo se i na navode da je Mamić sucima kupovao skupe cipele i odijela te odgovorio na pitanje je li ih vidio na sudu tako odjevene.

– Možda netko tko prati modu može znati, ali vjerujte da ja ne idem po sudu i ne gledam tko ima kakve cipele, nisam pregledavao cipele, zaključio je Vekić.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Jutarnji list/Priznajem.hr

Autor: