Sever o Vladinim mjerama: Kad god se i ranije spuštao PDV, vrlo rijetko se spuštala krajnja cijena

17.02.2022. 10:10:00

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever gostovao je u Novom danu i govorio o Vladinim mjerama protiv inflacije, rastu cijena hrane i energenata, kao i platežnoj moći građana.

Upitan zašto paket mjera kreće tek 1. travnja, a ne ranije, odgovara:

“Mi smo jučer ujutro Vladi postavili isto pitanje. Obrazloženje je bilo da koliko god je taj paket širok i obuhvatan, da se većinom sidri upravo na pitanje cijena energej i da onda, s obzirom na to da se i kod nas očekuje otpuštanje cijena od 1. travnja da onda oni vezuju i cijeli taj paket. To se onda odnosi i na cijene hrane”, rekao je Sever.

Ipak, Sever napominje da će poduzetnike već sad u razdoblju do 1. travnja pogoditi trenutne cijene plina.

“Oni to redovito iskrcaju prema nama. U pravilu kad god se i ranije spuštao PDV, vrlo rijetko se spuštala i krajnja cijena. Uvijek je taj novac od PDV-a ostao negdje u nekom međuprostoru. Istraživanje HNB-a pokazuje da učinak takve mjere bude polovičan”, govori.

Može li Vlada utjecati na cijene?

Objašnjava da bi sindikati htjeli da postoji neki mehanizam koji bi kontrolirao cijene, ali da iz različitih vlada poručuju da nemaju mogućnost pritisnuti nekoga tko se nalazi u međuprostoru da spusti cijene.

“Ipak, može se vrlo jasno krenuti u česti porezni nadzor pa malo pročešljati one koji to rade. Sve se to može vrlo javno postaviti. To je pitanje informiranja javnosti na što javnost ima pravo. Moj smjer je pozvati udruge potrošača na jednoj strani i sindikate na drugoj strani da vidimo koji su to mehanizmi koje mi možemo pokrenuti”, kazao je Sever.

Napominje da smo mi već u situaciji da mnogi pod krinkom inflacije već podižu cijene i smatra da mjere od 1. travnja na samo početku sasvim sigurno neće zaustaviti rast cijena.

“One će pomoći. Da bi trebalo doći do smirenja, sasvim sigurno da”, smatra.

Kratko se osvrnuo i na izjavu guvernera Vujčića koji je poručio građanima da kupuju tamo gdje je jeftinije.

“S jedne strane bih volio da je guverner ponudio još neko rješenje. Sasvim sigurno se ne može poručiti građanima da sami paze gdje kupuju. Kartelno dogovaranje je zabranjeno zakonom, ali ga mi imamo prikriveno na različitim područjima. Kad je riječ o velikim trgovačkim lancima i kod njih su cijene približno jednake”, kazao je.

Regulacija na tržištu

Sever smatra da ne treba ipak sve prepustiti tržištu.

“Upravo je covid i energetska kriza pokazali koliko je važna samodostatnost na pojedinim područjima. Mi smo taj dio potpuno zapostavili. Da HEP u ovom trenutku nije takav da mi iz domaćih izvora imamo 90 posto potreba za strujom, tu se HEP mogao tako postaviti. Javna vlast ovdje ima odgovornost prema svim građanima i stoga je dobro da je HEP u rukama države. Da je bila slična situacija s Inom, možda bi se i tu mogli drugačije postaviti”, rekao je.

Plaće i mirovine trebale bi rasti, to je naš stav već dugo vremena, ističe.

“Ove mjere su mjere vatrogasnog tipa koje pomažu premostiti tešku situaciju. Onim građanima koji imaju visoka primanja i koji imaju visoke mirovine, oni će puno lakše podnijeti ovaj teret. Jasno je da uz cijeli paket mjera koji treba pozdraviti, treba ići jačanje platežne moći građana”, kazao je Sever.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.