Sindikat policijskih službenika bijesan: Nezapamćeni skandal u MUP-u svojstven dobu komunizma

27.11.2021. 11:32:00

Načelnik i pomoćnik prešli granicu izvan graničnog prijelaza. Rekli da su u kutiji nosili plastične boce

Na svojoj službenoj Facebook stranici Sindikat policijskih službenika oštro se obrušio Ministarstvo unutarnjih poslova, piše RTL.

Njihova objava prenosi se u cijelosti:

“NEZAPAMĆENI SKANDAL U MUP-u SVOJSTVEN DOBU KOMUNIZMA

UNUTARNJA KONTROLA RADI PRITISAK NA RAD SINDIKATA NAKON KOJEG ĆE SVAKI POLICAJAC DOBRO RAZMISLITI HOĆE LI SVOG ŠEFA PRIJAVITI ZA KORUPCIJU, NEZAKONITOST, ZLOSTAVLJANJE ILI BILO KOJI DRUGI OBLIK NEDOZVOLJENOG PONAŠANJA.

Danas u vremenu od 14,00 do 16,00 sati u službenim prostorijama Službe za unutarnju kontrolu MUP-a ispitan je na zapisnik Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, na okolnosti dopisa kojeg je Sindikat policijskih službenika uputio glavnom ravnatelju policije i voditelju Službe za unutarnju kontrolu, a koji se odnosio na brojne nedoumice vezane za načelnika Matka Klarića i njegovog pomoćnika Marka Čuvala, koji su prešli državnu granicu u policijskim odorama izvan graničnog prijelaza odnosno kroz šumu i dalje makadamskim putem na kojem je zapriječen ulaz u Republiku Hrvatsku te tom prilikom u Republiku Hrvatsku unijeli kartonsku kutiju nepoznatog sadržaja izvan graničnog prijelaza čime su izbjegli graničnu kontrolu, a kojom prilikom ih je u tom “nestašluku” snimila mobilna kamera za nadzor državne granice.

Iako od strane Službe za unutarnju kontrolu MUP-a, nije bilo moguće utvrditi sadržaj koji je načelnik Matko Klarić nosio u kartonskoj kutiji, a prema čijoj se izjavi u njoj nalazila “plastična ambalaža od toplih napitaka konzumiranih tijekom sastanka s policijskim službenicima iz Trebinja (BiH)”.

Unutarnjoj kontroli to nije bilo sporno kao niti masu drugih kontradiktornih detalja u odgovorima koje smo dobili od načelnika Pavličevića, a o čemu je isto tako obaviještena unutarnja kontrola, ali je zato sporan dopis Sindikata koji ukazuje na određene moguće protuzakonitosti.

Tom prilikom predsjednik Sindikata policijskih službenika imao je izuzetnu čast da uzimanju izjave na zapisnik sudjeluje i sam voditelj Službe za unutarnju kontrolu Željko Kralj koji je osobno priopćio da se predsjedniku Sindikata stavlja na teret da je počinio težu povredu službene dužnosti jer je “odao podatke neovlaštenim osobama” tako da je u dopisu Sindikata navodno objavio sadržaj Izvješća Službe za unutarnju kontrolu.

Ono što je ovdje zapravo najzanimljivije jest da se policijske službenike javno poziva i potiče da prijave sve nepravilnosti i nezakonitosti, štoviše od njih se to i očekuje, a sada kada je Sindikat prijavio određene takve događaje, koje teško štete samom ugledu policije u javnosti, otvoreno i bez zadrške radi se pritisak na rad i samu svrhu djelovanja Sindikata policijskih službenika preko osobe koja je ovlaštena i dužna predstavljati Sindikat.

Ovdje su gospoda iz unutarnje kontrole zaboravila jedan jako bitan detalj, a taj je JAVNI INTERES, zbog kojeg se čak osobe koje počine kazneno djelo odavanja službene tajne (viši stupanj odgovornosti) oslobađaju odgovornosti jer je protupravnost isključena.

Ali očito su sadržaji izvješća unutarnje kontrole toliko značajna da su čak i iznad javnog interesa jer na njima piše “NEKLASIFICIRANO”, a razlog tome u konkretnom slučaju možemo naći u samoj činjenici da je sama unutarnja kontrola odradila posao “ofrlje” i nije pratila predmet do samog kraja, što je bila dužna, pa kako bi se maknula odgovornost s načelnika Pavličevića, koji nije učinio sve ono što je bio dužan i obvezan, i same unutarnje kontrole vrši se pritisak na sindikat, a sve kako bi se ušutkao predsjednika Sindikata u ovom i sličnim drugim predmetima.

Također se postavlja pitanje je li se s disciplinskih rasprava, na kojima se čitaju neklasificirani dokumenti, isključuje javnost i zašto ta ista Služba za unutarnju kontrolu stavlja takve dokumente uz zahtjeve bez da je prethodno iste deklasificirala odnosno je li i kada tražila sključenje javnosti s takvih rasprava?

Ovakvo ponašanje Službe za unutarnju kontrolu MUP-a na čelu s voditeljem Željkom Kraljem, koji je i inicirao ovo postupanje zajedno s nekim s kim se prethodno morao konzultirati, smatramo grubim napadom na slobodu sindikalnog djelovanja i pokušajem zastrašivanja osobe koja zastupa i predstavlja Sindikat.

Ovaj presedan i ovakvo grubo iskorištavanje položaja i ovlasti nije se dogodilo u povijesti sindikanog djelovanja Hrvatske države i takav “modus operandi” pripadao je davnih prošlim komunističkim režimima za koje smo smatrali da su iza nas.
Upravo zbog toga obratit ćemo se svim relevantnim europskim i međunarodnim institucijama te svim relevantnim tijelima unutar Hrvatske i medijima te nastaviti dalje još jače s našom borbom za bolji i pravedniji sustav.

I jasna poruka tim i takvim od predsjednika Sindikata policijskih službenika jest da je vrijeme komunizma i takvih metoda davno prošlo i njegova usta i pero nećete ušutkati već ste mu s ovim dali još više poticaja u daljnjoj borbi čija je svrha raskrinkavanje svih nezakonitih, korputivnih, neprofesionalnih i drugih oblika ponašanja pojedinih rukovoditelja koji se skrivaju ispod “suknje” interesnih skupina u policiji i čine sramotu te teško narušavanju ugled policije u javnosti.”

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: FaH

Izvorni autor: Priznajem.hr/RTL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.