Sjeverna Makedonija službeno postala 30. članica NATO-a

03.04.2020. 20:01:00

Sjeverna Makedonija pridružila se NATO-u u petak, postavši 30. članicom Saveza nakon dugotrajnog postupka tijekom kojeg je morala promijeniti ime države.

"Republika Sjeverna Makedonija službeno je nova, 30. članica NATO-a", priopćila je vlada u Skoplju.

"Ispunili smo generacijski san."

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je "Sjeverna Makedonija sada dio NATO-ove obitelji, obitelji koju čini trideset država i gotovo milijarda ljudi. Obitelj koja se temelji na uvjerenju da smo svi zajedno jači i sigurniji bez obzira na izazove s kojima smo suočeni."

Ranije u petak Sjeverna Makedonija je položila instrument potvrde Sjevernoatlantskog ugovora pri  State Departmentu u Washingtonu - posljednji formalni korak za pridruživanje Savezu.

"Današnji ulazak Sjeverne Makedonije u članstvo NATO-a predstavlja kulminaciju višegodišnjih napora vlade i naroda Sjeverne Makedonije", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Njezino članstvo "pridonijet će većoj integraciji, demokratskoj reformi, trgovini, sigurnosti i stabilnosti diljem regije" te pokazati drugim zemljama da su vrata NATO-a otvorena, dodao je.

Prošle godine Sjeverna Makedonija je promijenila ime kako bi riješila dugotrajni spor s Grčkom, uvjet koji je Atena postavila Skoplju za ulazak u članstvo NATO-a i EU-a.

"Čekali smo ovaj dan gotovo 30 godina", napisala je na Twitteru ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Sekerinska.

Izvor: tportal.hr/Foto:Georgi Licovski

Izvorni autor: M. Šu./Hina

Autor: