SJP 'JASTREBOVI' ŠIBENIK: General Ademi laže i izmišlja da je tijekom bitke za Šibenik bila zarobljena podmornica i da su je oštetili topovi s otoka Žirja čiju moć i domet on negira i omalovažava

18.01.2022. 21:45:00

USP 'Jastrebovi' iz Šibenika nastavljaju sa analizom knjige generala Rahima Ademija "Samo istina" u kojoj po tvrdnji 'Jastrebova' iz Šibenika knjiga sadrži laži, krivotvorine, podvale, objede i omalovažavanje šibenskih branitelja vezano za  šibenske bitke u rujnu 1991. godine.

Na mail portala zaprimili smo od USP 'Jastrebovi' iz Šibenika tekst za objavu u kojem optužuju generala Rahima Ademija da u svojoj knjizi "Samo istina" laže i izmišlja da je tijekom bitke za Šibenik bila zarobljena podmornica i da su je oštetili topovi s otoka Žirja čiju moć i domet on negira i omalovažava.

Njihov mail prenosimo u cijelosti:

Rahim Ademi, Samo istina, str 108.

Citat: U tijeku Rujanskog rata Žirjanska bitnica, gađajući vojarnu „Rade Konča”, promašila je i pogodila Remontni zavod baš tamo gdje je stajala jedna zarobljena podmornica i teško je oštetila. To sam osobno vidio kad mi je glavni inženjere pokazao podmornicu.

General Ademi laže i izmišlja. U Remontnom brodogradilištu u Šibeniku u rujnu 1991. godine kao ni bilo gdje u Šibenskoj luci nije postojala ni jedna podmornica Jugoslavenske ratne mornarice. Branitelji Šibenika ni u bitci za Šibenik ni tijekom cijelog Domovinskog rata nisu zarobili ni jednu podmornicu. Jedini koji je nepostojeću podmornicu osobno vidio bio je general Ademi, a on je i jedini koji zna da je tu podmornicu pogodila i oštetila granata ispaljena s otoka Žirja. Budući da u Remontu nije postojala ni jedna podmornica ona nije mogla biti ni zarobljena ni pogođena, odnosno oštećena. Šibenski branitelji kao što je poznato i dokumentirano uspjeli su tijekom bitke za Šibenik zarobiti 34 plovila Jugoslavenske ratne mornarice među kojima nije bilo ni jedne podmornice. Jedino podvodno plovilo koje se nalazilo u Remontu u rujnu 1991. godine bila je minijaturna ronilica duga oko 6 metara koja je bila pohranjena u skladištu te tijekom bitke za Šibenik nije bila oštećena. Nakon bitke za Šibenik odvezena je u Split gdje je služila za obavljanje podvodnih radova.

Slika Remontnog zavoda s dijelom zarobljenih brodova tijekom bitke za Šibenik 1991.

Ne znamo zašto je general Ademi izmislio podmornicu i priču o njenom zarobljavanju osim zato da još više obezvrijedi, ponizi i omalovaži 1. hrvatsku obalnu topničku bitnicu „Ruža hrvatska” Žirje koju naziva lažnim mitom i negira bilo kakvu njenu ulogu u obrani Šibenika i Hrvatske. Štoviše ovom izmišljotinom pokušava dokazati da Žirjanska bitnica ne samo što nije bila bitno za obranu Šibenika nego da je čak bila i štetna za obranu i naoružavanje Hrvatske jer je neodgovorno upropastilo zarobljenu podmornicu.

No, tvrdeći da je tu izmišljenu podmornicu u Remontnom brodogradilištu oštetila granata ispaljena s otoka Žirja, general Ademi proturječi sam sebi i razotkriva vlastite laži. Po onomu što je napisao proizlazi da je 1. hrvatska obalna topnička bitnica „Ruža hrvatska” mogla pogoditi njegovu izmišljenu podmornicu u Remontu, ali ne i Šibenski most (vidi Samo istina, str. 107) iako je udaljenost od Žirja do Remonta veća nego od Žirja do Šibenskom mosta. Žirje je dakle kako tvrdi general Ademi, moglo dobaciti granatu do cilja koji je dalje od njega, a nije moglo dobaciti granatu do cilja koji mu je bliže.

Istina, koje nema u knjizi „Samo istina” je da je Žirjanska bitnica zaista gađajući vojarnu JNA „Rade Končar” pri korekciji vatre jednom granatom pogodila Remontni zavod. Granata je pala pored vrata Ispitne stanice i nije izazvala nikakve štete na brodovima Jugoslavenske ratne mornarice koji u tom trenutku još nisu bili osvojeni tj. zarobljeni.

Zahtijevamo da se general Ademi javno očituje i ispriča zbog ove kao i svih ostalih laži, izmišljotina, grešaka i krivotvorenja povijesti bitke za Šibenik i Domovinskog rata.  

Ivica Klisović, do Domovinskog rata rukovodilac radione i objekta u Remontnom brodogradilištu Šibenik (MTRZ „Velimir Škorpik”), branitelj dragovoljac od listopada 1990. godine, jedan od vođa i organizatora zarobljavanja 34 plovila Jugoslavenske ratne mornarice u Remontnom brodogradilištu (MTRZ „Velimir Škorpik”) tijekom bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine:

-U Remontu sam bio zaposlen od 1972. godine. Od tada do 1984. godine podmornice Jugoslavenske ratne mornarice uplovljavale su u Remontni zavod samo dva puta i zadržavale su se vrlo kratko zbog obavljanja manjih radova na redovnom održavanju trupa. Nakon toga podmornice JRM više nisu dolazile. U rujnu 1991. godine kada je JNA krenula u napad na Šibenik i zaposjela Šibenski most u Remontnom zavodu nije bila ni jedna podmornica. Da je podmornica zarobljena i da su je oštetili topovi s otoka Žirja to bi se znalo i sigurno ne bi bilo zaboravljeno. Štoviše Šibenik bi se time hvalio kao što se ponosom hvali zarobljavanjem čak 34 broda Jugoslavenske ratne mornarice zahvaljujući kojima je već u rujnu 1991. godine mogla biti stvorena Hrvatska ratna mornarica. U Remontu je 1991. godine postojala samo jedna ronilica, podvodno plovilo duga oko šest metara koje je bilo pohranjeno u hali i tijekom bitke za Šibenik nije na bilo koji način oštećeno. 

Slika ronilice koja je bila u skladištu Remontnog zavoda za vrijeme bitke za Šibenik

AUTOR:

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi” Šibenik

** Izjave iznesene u članku osobne su izjave njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije Portala Dnevnih Novosti

NAPOMENA UREDNIŠTVA PDN-a:

Na mail uredništva do dan danas od strane generala Rahima Ademija nismo zaprimili niti jedan demant vezan na sve dosadašnje objave od strane USP 'Jastrebovi' iz Šibenika i ostalih branitelja sudionika bitke za Šibenik 1991. godine, koji su svojim iskazima sudjelovali u analiziranju knjige Rahima Ademija "Samo istina" tvrdeći da knjiga sadrži laži, krivotvorine, podvale, objede i omalovažavanje šibenskih branitelja vezano za bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine.

Izvorni autor: Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi” Šibenik / Foto: SJP 'Jastrebovi'

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.