Škorić: Frane Tente je istinski hrvatski domoljub i junak koji je neopravdano zaboravljen

10.11.2019. 09:34:00

Petar Škorić, saborski zastupnik i predsjednik splitskog HDZ-a, prisjetio se jučerašnje 72. obljetnice smrti mladog Splićanina Frane Tente. Umro je 8. studenog 1947. godine, nakon mučenja od strane komunističkih vlasti.

Imao je 17 godina, a zbog sudjelovanja u akciji skidanja komunističke i podizanja hrvatske zastave na vrhu Marjana osuđen je kao maloljetnik na 5 godina robije.

Na jučerasnji dan, 8.11.1947., nakon mučenja od strane komunističkih vlasti, svoj mladi život izgubio je sedamnaestogodišnji Frane Tente, hrvatski domoljub iz Splita. Zbog sudjelovanja u akciji skidanja komunističke i podizanja hrvatske zastave na vrhu Marjana osuđen je kao maloljetnik na 5 godina robije.

U Lepoglavi su mu u samicu s prozorom bez stakla po cičoj zimi ulijevali hladnu vodu zbog čega je Frane umro od upale pluća. Njegova žrtva na najbolji mogući način oslikava pravu narav totalitarnog komunističkog režima, kojega i nakon nedavne osude od EU parlamenta u Hrvatskoj mnogi i danas štite.

Frane je istinski hrvatski domoljub i junak koji je neopravdano zaboravljen i njegovu ulogu i žrtvu treba danas primjereno valorizirati, što smo prepustili skupini povjesničara koji na tome rade.

A danas se prisjetimo njegove žrtve i žrtve svih hrvatskih domoljuba koji su podnijeli žrtvu i svoje živote položili za svoj narod i svoju državu, od stoljeća sedmog do Domovinskog rata, na krvavom i teškom putu do naše slobode i samostalnosti.

Uvijek se trebamo prisjećati svih koji su iz ideala ginuli za Domovinu, bez obzira kakav je ishod te borbe bio, neovisno je li riječ o žrtvama u ratnim sukobima ili onima koji su ubijeni kao protivnici režima.

Pri tome bitno je naglasiti da su ginuli ‘za slobodnu Hrvatsku’, a ne da su ‘herojski’ dali živote za neke velike globalističke ideologije ili nadnacionalne države.

Neka je vječni spomen, hvala i slava, Frani Tenti i svim PALIMA ZA SLOBODNU HRVATSKU!

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.