Škoti zaustavili Engleze na Wembleyu

19.06.2021. 07:10:00

ENGLESKA - ŠKOTSKA 0:0

Wembley. Gledatelja 22.500. Sudac: Antonio Mateu Lahoz (Španjolska). Pomoćnici: Devis i Palomar. VAR: Hernandez. AVAR: Sanchez i Meli. Četvrti sudac: Cakir.

ENGLESKA: Pickford - James, Stones, Mings, Shaw - Rice, Phillips - Foden (od 63. Grealish), Mount, Sterling - Kane (od 74. Rashford). Izbornik: Gareth Southgate.

ŠKOTSKA: Marshall - McTominay, Hanley, Tierney - O'Donnell, McGinn, Gilmour (od 76. Armstrong), McGregor, Robertson - Dykes, Adams (od 86. Nisbet). Izbornik: Steve Clarke.

Žuti kartoni: McGinn (16)

Škotska je preživjela Wembley (0:0) i sve četiri reprezentacije u našoj skupini još su u igri za prolaz skupine! Hrvatska i Škotska moraju pobijediti, a Česi i Englezi imaju luksuz da međusobnim remijem zajednu osvoje prva dva mjesta. Tada bi Češka bila prva u skupini, bi li time i Engleska bila zadovoljna? Nećemo sad kalkulirati, u svakom slučaju još su moguće sve kombinacije.

Počelo je baš kako se očekivalo, nabijeno emocijama i ritmom, žustro s obje strane. Nisu Škoti došli na Wembley da bi jeftino prodali kožu, oduvijek im je taj stadion, taj travnjak davao dodatan motiv, dodatnu snagu. I vrlo brzo imali su priliku, O'Donnell je sjajno proigrao Adamsa koji je bio na udarcu na desetak metara od gola. Pucao je, ali Stones je blokirao taj šut i spriječio pogodak. Inače, Adams je jedan od novih igrača u škotskoj momčadi u odnosu na poraz od Češke. Ne znamo je li izbornik Clarke podlegao pritisku javnosti i navijača koji su tražili upravo Adamsa u prvih 11, kao i mladog Gilmoura, koji je također bio starter. Kako god, jesu li na to utjecali navijači, mediji ili je Clarke sam već ranije odlučio da će oni igrati protiv Engleza, Škotska se odlično nosila s najvećim suparnikom. Zaigrao je i oporavljeni jaki adut Tierney, s druge strane, Gareth Southgate nije posegnuo za oporavljenim Maguireom, ali je promijenio bokove. James umjesto Walkera, Shaw umjesto Trippiera.

image
 JUSTIN TALLIS Afp

Nakon te prve škotske prijetnje, Engleska je bila blizu vodstva. Mount je ubacio iz kornera, škotska obrana zaspala i ostavila samoga Stonesa. Pucao je glavom, s nekoliko metara, Marshall samo promatrao loptu koja je završila na vratnici! Velika šansa, ali tko je mislio da je to najava engleske ofenzive, prevario se. Jest, prošao je jednom dobro Sterling, ali završnica te akcije nije bila konkretna. Odolijevali su Škoti, borili se, donijelo im je to veliku priliku. Opalio je s 15-ak metara iskora O'Donnell, gađao je suprotan donji kut, ali sjajno je obranio Pickford. Nakon toga ritam je ipak malo usporio, igralo se između dva šesnaesterca uz poneki bljesak, ali bez pravih prilika. Harry Kane opet je bio bez prave prilike, nije niti Sterling uspijevo proći po krilu, škotska obrana odlično je rješavala sve potencijalne probleme.

U nastavku, slična priča, čvrsti startovi, dueli, ali ne previše izglednih šansi. Jedna je došla Škotima iz kornera. Dykes je pucao glavom nakon ubacivanja iz kuta, a James izbio s gol crte. Možda lopta i ne bi završila u golu, ali izgledalo je blizu... Nešto kasnije Mount je lijepo proigrao Shawa, koji je loše pucao iskosa, daleko od gola. Mogao je bolje, mogao je opasnije i preciznije. Pa je onda Che Adams nakon jednog ubačaja pucao, visoko, visoko, valjda na tribinu. Tražili su potom Englezi kazneni udarac, postojao je kontakt Robertsona Sterlinga u šesnaestercu, no za Lahoza očito preslab da bi pokazao na bijelu točku. Nije niti gledao VAR, samo je autoritativno mahnuo i rekao: 'Igraj!' I do kraja smo vidjeli tek jednu gužvu pred Marshallom, Sterling nije uspio ugurati loptu u mrežu, sve u svemu, kao da su se obje reprezentacije bile zadovoljne remijem. Iako znamo da Englezi sigurno nisu tako razmišljali. Kako je počelo u prvih dvadesetak minuta, očekivali smo više prilika, udaraca, golova, no, na koncu su mreže ostale prazne. Bod je Škotima sigurno veća radost, iako imaju tek bod, ali svaki put kad uspiju ne izgubiti na Wembleyju, za njih je to 'kao kuća'. Nisu još zabili gol na ovom turniru, još čekajutaj trenutak, što se Hrvatske tiče, nadamo se da ga neće dočekati u zadnjem kolu.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Tomo Ničota, SN/Foto: JUSTIN TALLIS Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.