SLAVE ODVOJENO OD SPC-a! OVI PRAVOSLAVCI ĆE ZA BADNJAK BITI NA KAPTOLU! Dolaze biskup Košić i Ante Nazor, čekaju se odazivi predsjednika i premijera

30.12.2022. 14:40:00

Udruga Hrvatski pravoslavni centar– sa sjedištem u Vukovaru je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija koja svojim radom pomaže i pruža potporu hrvatskim pravoslavnim vjernicima.

Njezin predsjednik, hrvatski branitelj Predrag Mišić Peđa, kaže i kako rade na “podizanju i unaprjeđivanju vjere i produhovljenosti hrvatskih pravoslavnih vjernika koji se nisu pronašli u okvirima Srpske pravoslavne crkve.”

Pravoslavni Badnjak na Kaptolu

Upravo stoga, ove su godine prvi puta samostalno i neovisno organizirali proslavu pravoslavnog Badnjaka koja će se 06. siječnja 2023. godine održati na Kaptolu u poznatoj i vrlo mondenoj zagrebačkoj kavani Lav


Foto: Kavana Lav

Kako smo već pisali, Mišić je odaslao brojne pozive osobama iz javnog i političkog života, no još uvijek ne zna točno tko će se sve odazvati:

Stiže biskup Košić, Ante Nazor…

“Mnogi su svoj dolazak već potvrdili i prema mojoj procjeni na obilježavanje pravoslavnog Badnjaka doći će oko 80 uzvanika. Među onima koji će zajedno sa članovima UHPC-a biti na domjenku je povjesničar Ante Nazor, zatim biskup Vlado Košić i brojni drugi.” 

Na pitanje jesu li pozivnice odaslane političkom vrhu, Mišić kaže:

“Naravno. S posebnim nestrpljenjem očekujem odgovor hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i aktualnog predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.”

Peđa podsjeća da ovim domjenkom svojim pravoslavnim sugrađanima predstavlja mogućnost izbora kojeg do sada nisu imali. 

Hrvatska kao jedina domovina

“Ova udruga, osim promicanja tradicionalnih i domoljubnih vrijednosti, kao i onih proizašlih iz Domovinskog rata, ima snažan predznak humanitarne udruge koja je u svom kratkom postojanju pokazala iznimnu uspješnost u pomaganju potrebitim sugrađanima, ne gledajući pritom na vjersku, nacionalnu ili bilo kakvu drugu pripadnost. Takav stav Udruge rezultirao je činjenicom da su njezini većinski članovi katoličke vjeroispovijesti. No, ponavljam, bilo kakva pripadnost, nacionalna ili vjerska, u drugom je planu. Osnovni je temelj prihvaćanje Hrvatske kao jedine nam domovine za koju se izborilo u Domovinskom ratu.”

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto:UHPC

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.