Slovenija i Austrija žele plin iz hrvatskog LNG terminala, najavljena i gradnja nove infrastrukture za transport iz Omišlja

25.04.2023. 18:38:00

Gordan Grlić Radman kazao je kako se već duže vrijeme vode razgovori i razrađuju projekti za dobavu plina s hrvatskog LNG terminala prema tim zemljama, koje se odvijaju na razini predsjednika vlade

U riječkom hotelu Hilton održan je trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske, Austrije i Slovenije. Susret hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, saveznog ministra za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexandera Schallenberga i potpredsjednice Vlade Republike Slovenije i ministrice vanjskih i europskih poslova Tanje Fajon započela je obilaskom LNG terminala u Omišlju, a suradnja po pitanju osiguranja energetske neovisnosti. triju zemalja bila je jedna od glavnih tema sastanka u Rijeci.

Ministri su razgovarali io suradnji po pitanjima mograntske krize, zaštite šengenskog prostora, pomoći Ukrajini, posebno po pitanju obnove te ratom pogođene zemlje, kao i važnosti integracije zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju, uz brojne druge teme.

Domaćin susreta Grlić Radman istaknuo je da je to prvi trilateralni sastanak na razini ministara vanjskih poslova, kao i da Hrvatska Sloveniju i Austriju veže geografske blizine, ali i kulturne, povijesne i gospodarske veze i članstvo u međunarodnim organizacijama u kojima dijele iste vrijednosti. Grlić Radman istaknuo je kako je ruska agresija na Ukrajinu izazvala poremećaje u opskrbi energentima, hranom i ključnim sirovinama.

– Povezuje nas svijest o zajedničkom djelovanju na ovim područjima, kako bismo ublažili posljedice za naše gospodarstvo i građane. Na razini EU radimo na jačanju energetske neovisnosti, osiguranju diverzifikacije dobavnih pravaca za energetiku, a Hrvatska je pravodobno prepoznala vlastite mogućnosti i kapacitete u postizanju tih ciljeva i potencijala svoje uloge u široj regiji. Posjetili smo LNG terminal na Krku za koji je hrvatska vlada donijela odluku o udvostručenju kapaciteta, na 6,1 milijardu kubičnih metara godišnje, rekao je Grlić Radman koji je na pitanje novinara o proširenju plinovodnih kapaciteta iz Hrvatske prema Sloveniji i dalje prema Austriji kazao kako se već duže vrijeme vode razgovori i razrađuju projekti za dobavu plina s hrvatskog LNG terminala prema tim zemljama, koje se odvijaju na razini predsjednika vlade.

Ukrajina je, prema njegovim riječima, bila važna tema razgovora, ne samo zbog krize uzrokovane ruskom agresijom, nego i po pitanju pomoći toj zemlji.

– Veže nas predanost potpori Ukrajini. Iako sve tri zemlje pružaju potporu Ukrajini od početka rata, zaključili smo da je važno ujediniti snage i pojačati tu potporu razvojno-humanitarnim projektom, s fokusom na obnovu, kazao je Grlić Radman.

Govorio je io važnosti zajedničkog upravljanja migracijama, posebno na području zapadnog Balkana.

– Hrvatska je nedavno postigla jedan od najvažnijih strateških vanjskopolitičkih strateških ciljeva, a to je članstvo u šengenskoj zoni predano u zaštiti vanjskih granica Europske unije i borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarskih mreža. Zato je važno jačati ljudske i tehničke kapacitete u zaštiti granica, kao i zajednički djelovati prema zemljama tranzita, između ostalog i jačanju partnerstva i gospodarske suradnje s njima pa smo razgovarali i zajedničkim posjetima trećim državama, primjerice u Africi, rekao je Grlić Radman.

Njegova slovenska kolegica također je govorila o važnosti zaštite šengenskog prostora i suzbijanju migrantske krize, naglasivši kako je potrebna obnova šengenskog prostora.

– Šengen treba obnoviti kako bi on ostao onakav na kakav smo navikli. Zbog toga je važno zaštiti vanjske granice, uz suradnju i zajedničko financiranje te žestite, rekla je Fajon.

Na pitanje izgradnje kapaciteta za transport plina s LNG terminala prema Sloveniji i Austriji odgovorilo je da je slovenska vlada već prihvatila taj projekt, zbog osiguranja neovisnosti o uvozu plina iz Rusije.

– To je prihvaćeno iu tijeku je planiranje potrebne infrastrukture, rekla je Fajon, dodajući kako Slovenija za izgradnju interkonekcije i plinovoda računa i na bespovratna sredstva iz fondova EU.

Slovenska je ministrica, kao i njezini kolege iz Hrvatske i Austrije, najavila suradnju po pitanju diplomatskih i konzularnih predstavništava u svijetu.

– Mi smo male zemlje i pojačat ćemo suradnju po pitanju zaštite i pružanja usluga našim građanima u svijetu, putem diplomatskih i konzularnih predstavništava, rekla je Fajon.

Austrijski ministar vanjskih poslova naglasio je povijesne, geografske, ali i turističke i poslovne veze triju zemalja, ističući kako je austrijsko gospodarstvo najveći ulagač u Sloveniji, a drugi po veličini u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, niz kriza koje su pogodile Europu pokazao je koliko je važna dobra suradnja sa susjedima.

– U Covid krizi, migrantskoj krizi, energetskoj krizi izazvanom ratom u Ukrajini pokazalo se da su susjedi najvažniji, kao i suradnja s njima, rekao je Schallenberg, u tom kontekstu naglašavajući važnost jačanja pozicije Europske unije, kao i integracije Zapadnog Balkana.

– Zapadni Balkan je lakmus papir po pitanju integracije i jačanja EU. Naše tri zemlje iznimno su zainteresirane za integraciju Zapadnog Balkana, jer su sigurnost i stabilnost bitni i za razvoj gospodarstva. Osim toga, nismo toliko naivni da mislimo da će Putinovi apetiti stati u Ukrajini i Moldaviji pa je i zbog toga ovo pitanje iznimno važno, rekao je austrijski ministar.

Govorio je o energetskoj neovisnosti, au tom je kontekstu kazao kako je krčki LNG vrlo bitan, te potvrdio zainteresiranost Austrije za dobavu plina iz LNG terminala, kada će kapacitet terminala biti povećan.




Izvor: novilist.hr/Foto: Vedran Karuza

Izvorni autor: Marinko Glavan

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.