Slučaj smijenjenog šefa Srebrnjaka eskalira: nisu ga pustili da u bolnici održi presicu, doktori su stali uz njega

05.12.2019. 12:57:00

Boro Nogalo naprasno je smijenjen nakon 23 godine, tvrdi da iza svega stoje interesne skupine

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Boro Nogalo, koji je jučer naprasno smijenjen s funkcije, danas je trebao održati konferenciju za medije i dodatno iznijeti sve detalje cijelog slučaja. No, prije same konferencije nije mu dozvoljen ulazak u zgradu bolnice pa je konferenciju održao ispred bolnice, piše 24sata.

Evidentno uzrujan situacijom u kojoj se našao nakon što je nakon 23 godine ekspresno smijenjen sa svoje funkcije, dr. Nogalo rasplakao se pred novinarima. “Ovdje sam radio 23 godine, izgradio sve i kome smeta taj naš uspjeh? I da sam kriv, zašto? A nisam kriv… Njihove podvale njima služe na čast. Meni su moja podrška moji ljudi. Trudio sam se da budem pravedan i normalan”, rekao je Nogalo.

Kaže kako “nikome nikad nije lizao dupe i da nije ništa loše napravio”. “U dva dana te smijene kao da ništa nisi radio i još tvrde da si kriminalac. I dalje ću se boriti za svoj obraz. Smijenili su me jer se žele dočepati našeg projekta vrijednog 60 milijuna eura”, kazao je dr. Nogalo.

Tvrdi da je ovo politička smjena

Uz Nogala su jutros stale i zamjenica ravnatelja, prof. dr. Mirjana Turkalj, predstavnik stručnog vijeća u Upravnom vijeću bolnice dr. Davor Plavec i primarijus Lana Tambić Bukovac koja je Nogala trebala zamijeniti na funkciji. No, to je odbila.

Nogalo je danas ustvrdio kako se njegova smjena odigrala “po principu blitzkriega”, te da je problem što nije ušao ni u jednu stranku. “Teško je kada vidite kako se sve upravlja bolnicom i kada te se politički smijeni. Teško je reći hoće li biti dobro ili loše. Iako, ja sam uvijek optimističan. Na trenutke sam siguran da ključni ljudi, Bandić, Plenković, ministar Kujundžić, nisu ni znali što se događa”, rekao je Nogalo.

Zapošljavanje mladog liječnika

Prema njegovim riječima, bolnica nikad nije poslovala bolje. “Netko vam govori što ste radili 2012., a bolnica nikad nije financijski nije bolje poslovala nego sada. Liječi djecu iz cijele Hrvatske, ne stvaram duge liste čekanja, stalno sam radio kontra sustava, nisam htio potpisivati ugovore s HZZO-om jer su nepošteni. Inkriminira mi se sad to kao minus. Ova bolnica je primjer za Hrvatsku, za ovaj dio Europe”, kaže Nogalo.

Sad već bivši ravnatelj kaže kako je Dječja bolnica Srebrnjak jedina u koju je došla financijska policija. “Kada potpišeš ugovor i kada te brifira Bruxelles, ne možeš pred premijerom potpisati ugovor, a da nije sve legalno. Priskrbili smo 450 milijuna kuna. Meni nisu imali što drugo naći nego da sam primio doktora pedijatra na natječaj na koji se nitko nije javio. Primite mladog dečka koji je volontirao, radio, a ugovor je odobrilo Upravno vijeće”, dodao je.

Krađa projekta na kojem se radilo 10 godina

Osvrćući se na projekt koji je bolnici priskrbio 60 milijuna eura iz europskih fondova, Nogalo je kazao kako su on i njegov tim na tome radili deset godina, a da se sada govori da on na njemu uopće nije radio uopće i da je njegov potpis na ugovoru falsificiran.

“Mi smo tim, nas 20, i ovaj će projekt donijeti sve najmodernije tehnologije koje će za djecu biti neinvazivne, robotizirane. To je svima primamljivo, bit će puno natječaja, igara, i doći će netko tko će to bolje raditi. Mi smo na tome radili 10 godina, mene su sada smijenili i to će preuzeti oni koji nisu nikada napravili nešto ovoliko dobro. Lakše je ukrasti nego se boriti 10 godina”, kazao je liječnik.

Ekspresno smijenjen nakon 23 godine

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak na sjednici u srijedu smijenilo je ravnatelja bolnice dr. Boru Nogala, i to prije nego što mu je istekao mandat. Kako su objavili mediji, na teret mu stavljaju to što je 2012. godine zaposlio nekoliko liječnika, a da pritom nije za to imao odobrenja Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.

No, dr. Nogalo tvrdi da je kroz godine zaposlio stotine ljudi, da je razlog za smjenu smiješan i da iza svega stoji posve drugačija priča. “Smijenili su me zbog utjecaja moćnih interesnih skupina koje se žele dočepati našeg projekta vrijednog 60 milijuna eura, ali i vrijednih 80 tisuća kvadrata zemljišta u podsljemenskoj zoni, uključujući i Brestovec, kojima je vlasnik bolnica Srebrnjak. Nisam pristao ni na kakve kombinacije i zato su sada na brzinu izmislili moju smjenu”, rekao je jučer Nogalo.

Tvrdi kako iza njegove smjene stoji predsjednica Upravnog vijeća i bivša ministrica zdravstva, prof. dr. Ana Stavljenić Rukavina. Gospođa je danas, inače, u mirovini i članica je stranke Milana Bandića. Nogalo tvrdi kako su interesni lobiji iz građevinskog, sveučilišnog i privatnog sektora zainteresirani za bolnički projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak, za koji su u srpnju iz EU fondova dobili 60 milijuna eura.

Izvor: Telegram.hr/ Foto:screenshot

Izvorni autor: Zdravka Grund

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.