SLUŽBENO PRVI GRAD U SVIJETU KOJI ĆE OD SLJEDEĆE GODINE NAPLAĆIVATI ULAZ: Posjetitelji će navodno raditi i rezervacije unaprijed!

26.08.2021. 08:45:00

Od sljedeće godine, oni koji naume posjetiti Veneciju, trebaju se pripremiti na veliku novost.

Naime, od lipnja 2022., svi koji žele ući u grad, morat će platiti ulaz, pa čak i napraviti rezervaciju unaprijed.

Kako je javio talijanski list La Stampa, povijesni talijanski grad zapravo na taj način želi smanjiti turističke gužve i masovni turizam.

Žele smanjiti prenapučenost

Grad će, kako piše Bloomberg,u ljeto 2022. uvesti kvote, a tada će početi naplaćivati i ulaznice. Njihova cijena bit će između tri i deset eura, a ovisit će o datumu posjete. Posjetitelji će prolaziti kroz brojač posjeta pri ulasku u grad.

Ulaz neće plaćati stanovnici Venecije, njihovi rođaci ili mlađa djeca.

Lokalne vlasti smatraju da će ovo pomoći u namjeri da se smanji prenapučenost grada turistima, pogotovo u uskim uličicama i poznatim kanalima tijekom ljetnih mjeseci.

Na zahtjev UNESCO-a

Podsjetimo, stanovnici Venecije su u lipnju održali prosvjed tražeći prestanak prolaska kruzera gradom lagunom. Talijanske vlasti odobrile su zabranu ulaska brodova težih od 25.000 tona u povijesni centar Venecije od 1. kolovoza.

U Veneciji je nekad, prije nekoliko godina znalo biti i do 110.000 posjetitelja dnevno, a osim prenapučenosti, počeo se grad rapidno uništavati. Talijanski političari tvrde da je odluka donesena na zahtjev UNESCO-a.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: lb/Foto: Unsplash

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.