‘SMIJEM LI UZETI UNIFORMU?’ Za ovo nevjerojatno zarobljavanje srpskog štaba u Topuskom niste znali

10.08.2021. 16:57:00

Predaja pukovnika Čedomira Bulata, zapovjednika 21. korpusa “SVK”, u Topuskom oko 14 sati, značila je kraj operativnoga dijela operacije “Oluja”, iako su u danima nakon toga nastavljene vojne aktivnosti radi slamanja ostataka neprijateljske vojske i pretresa terena. Primjerice, 8. kolovoza hrvatske snage ušle su u Srb, a 9. kolovoza u Vrginmost i Dvor na Uni.

No, predaja zapovjedništva srpske vojske u Topuskom koja se dogodila na današnji dan, 10. kolovoza 1991. slabo je kome poznata.

Predao se kompletan štab

Hrvatska vojska je, naime, u grad koji je još uvijek bio prepun stanovnika srpske nacionalne manjine koji su neodlučno i sa strahom dočekali dojučerašnjeg “neprijatelja”, ušla posve mirno i bez ikakve agresije. HV je, pokazuje snimka, postupio po svim vojničkim pravilima, te civile savjetovao kako da se u ovoj situaciji ponašaju.

Zanimljiv je trenutak predaje jednog srpskog vojnika koji do kraja iskorištava korektnost hrvatskih vojnika, te ih moli da sa sobom ponese i svoju uniformu.

Ipak, najzanimljiviji su kadrovi koji pokazuju predaju kompletnog zapovjedništva koje je zarobljeno bez ikakve prisile, pa čak i povišenog tona.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.