Šokantni napad na dječju bolnicu: Svijet oštro osuđuje Rusiju za razaranje Kijeva

09.07.2024. 09:05:00

U ponedjeljak je Kijev pretrpio jedan od najžešćih raketnih napada u posljednjih nekoliko mjeseci, s tragičnim posljedicama za stanovnike glavnog grada Ukrajine. Meta ovog brutalnog napada bila je, između ostalog, i dječja bolnica Ohmatdit. Napad je rezultirao smrću 41 osobe, dok je 166 osoba ozlijeđeno, uključujući i dvoje pacijenata u dječjoj bolnici.

Lesia Lisicia, liječnica iz bolnice Ohmatdit, opisala je trenutak udara kao "filmski, s velikim svjetlom i strašnim zvukom". Uništeno je 60 do 70 posto bolnice, a u drugom dijelu zgrade izbila je vatra. Roditelji, noseći svoje bebe, izašli su na ulicu ispred bolnice, jecajući i ošamućeni nakon rijetkog dnevnog zračnog napada. Razbijeni prozori i krhotine svjedočili su razornoj snazi napada, dok su stotine stanovnika Kijeva pomagale ukloniti ostatke razaranja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad, nazvavši ga "brutalnim", te je Vladimira Putina opisao kao "krvavog kriminalca". U svom govoru prilikom posjeta Poljskoj, Zelenski je izjavio: "Osvetit ćemo se tim ljudima, Rusiji ćemo zasigurno pružiti snažan odgovor s naše strane. Pitanje za naše partnere je: mogu li oni odgovoriti?"

Diplomati su najavili sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, zakazan za utorak, na zahtjev Velike Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država. Rusko ministarstvo obrane tvrdilo je da su ciljevi napada bili ukrajinska obrambena industrija i zrakoplovne baze, no Moskva opetovano poriče da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu, unatoč velikom broju civilnih žrtava od početka invazije u veljači 2022.

Ovaj napad dolazi dan prije trodnevnog NATO samita, gdje će Ukrajina biti jedna od ključnih tema, a sudjelovanje predsjednika Zelenskog se također očekuje.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:Alice Martins/The Washington Post

Izvorni autor: PDN/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.