Španjolski premijer: Španjolska želi još uže surađivati s Hrvatskom

06.10.2021. 19:43:00

U Zagreb je doputovao španjolski premijer Pedro Sanchez. Prvi je to put u tri desetljeća hrvatske neovisnosti da jedan španjolski premijer posjećuje Hrvatsku.

Susreo se s premijerom Andrejom Plenkovićem, a trebao bi s predsjednicima Sabora i Republike.

Plenković je na konferenciji za medije nakon sastanka zahvalio Sanchezu na posjetu Hrvatskoj. “Drago mi je da je današnji susret bio sadržajan i kvalitetan”, rekao je i dodao kako su razgovarali o jačanju odnosa dviju zemalja.

“Hrvatska je prije nekoliko tjedana uključila u suradnju MED 9, 9 članica EU koje su na Sredozemlju i taj će forum služiti za unaprjeđivanje suradnje u nizu područja, posebice ključnih globalnih pitanja – nezakonitih migracija, klimatskih promjena te za niz sigurnosnih i razvojnih tema”, dodao je.

Plenković kaže kako se veseli suradnji sa Španjolskom u industriji turizma koja je vrlo važna i toj zemlji.

Kao važan projekt istaknuo je i projekt DONES o nuklearnoj fuziji i čistim oblicima energije u kojem sudjeluju stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković.

“Hrvatska i Španjolska imaju razmjenu od oko milijardu eura. Smatramo je da je to dobro, no imali smo oscilacija tijekom COVID krize. Danas smo razgovarali kako da unaprijedimo suradnju, kako da naš privatni sektor što bolje surađuje”, istaknuo je premijer.

Govorili su i o procesu proširenja EU. Plenković kaže kako Sanchez jako dobro poznaje situaciju u BiH te ostalim zemljama regije.

Plenković je kazao i kako ga je Sanchez pozvao na posjet u Madrid.

I Pedro Sanchez je zahvalio na pozivu i dobrodošlici. Kazao je kako će iduće godine biti godišnjica uspostave diplomatskih odnosa koji se s vremenom samo poboljšavaju.

Kaže i kako želi da iduće godine situacija u Hrvatskoj i Španjolskoj bude bolja. Dodaje i kako se nadaju boljoj kulturalnoj suradnji.

Spomenuo je i europske fondove i kazao kako su prilika da se obnove ekonomije zemalja.

Na sastanku su govorili i o projektima koje će pokrenuti narednih godina s hrvatskim poduzećima, rekao je Sanchez i također spomenuo projekt nuklearne fuzije.

Sanchez kaže kako očekuje posjet Plenkovića Španjolskoj iduće godine i jačanju odnosa.

“Španjolska želi još uže surađivati s Hrvatskom”, kazao je i još jednom zahvalio na pozivu, piše Dnevnik.hr.

Izvor: n1/ Foto: Pixell

Izvorni autor: N1 Info / Foto: Igor Soban

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.