Split - otvoren "Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju"

12.11.2019. 12:15:00

SPLIT,  11. studenoga 2019.  (Hina) - "Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju," tradicionalna kulturno-društvena manifestacija koja svojim programskim sadržajima čuva sjećanja na njihovu žrtvu i ulogu tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, otvorena je u ponedjeljak navečer u Splitu.

Tijekom ovogodišnje manifestacije, koja se održava osmu godinu u nizu u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, do 18.  studenoga programi će se održavati u Splitu, Vukovaru, Škabrnji, Kaštelima, Makarskoj, Trilju, Dicmu,  Marini, Cisti Velikoj   Strožancu, Đakovu.
"Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju" održava  pod pokroviteljstvom predsjednice Republike  Kolinde Grabar  Kitarović i ministra hrvatskih branitelja Tome  Medveda.

Izaslanik predsjednice Republike Miljenko Modrić je istaknuo kako su nam potrebne ove  manifestacije radi sjećanja na zbivanja u  Domovinskom ratu.

"Naša zemlja je natopljena  hrvatskom krvlju i moramo imati sjećanje jer Vukovar i Škabrnja su temelj  hrvatske države,  slobode  i  hrvatstva," rekao je Modrić.

Zdravko Vladanović, izaslanik ministra Medveda, također je ocijenio da je ova manifestacija iznimno važna jer pridonosi razvoju kulture sjećanja na žrtvu koju su  podnijeli Vukovar i Škabrnja.

"Moramo živjeti hrvatstvo," poručio je Vladanović.

Predsjednik udruge  Benedikt Vide Popović naglasio je da hrvatski narod nikada ne smije zaboraviti stradanje Vukovara i Škabrnje u velikosrpskoj agresiji u studenom 1991. godine.

"Ta dva mjesta su simbol otpora, stradanja i žrtve naše domovine u nama nametnutom  i za nas oslobodilačkom domovinskom ratu, kazao je Popović.

Jelena Eranović iz Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga domovinskog rata Grada Split  kritički je govorila o načinu kako se obilježava  Domovinski rat.

"Nerado priznajem sram jer smo dopustili da Domovinski rat postane poligon ekskluziv za spomendane i blagdane. A sve ostale dane ta baština je poligon za političko razračunavanje. I  što onda imamo u Tjednu sjećanja? Imamo tihe kolone tužnog naroda sa svijećama i kisela neuvjerljiva obećanja  o povratku života u Grad na  Dunavu," rekla je  Eranović.

Naglasila je kako je hrvatska sloboda skupo plaćena.

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić rekao je kako ova manifestacija otima od zaborava ono što se dogodilo u Škabrnji u studenom '91.

"Napala nas je crvena zvijezda petokraka- ista ona koja nas je '44. godine pobila sad nas je i 91. godine pobila," kazao je Miljanić, dodavši da se unatoč tomu 's petokrakom i dalje paradira'. Rekao je da 'isti oni koji su okupirali i srušili trećinu  Hrvatske, slobodno  šetaju po Hrvatskoj', pozvavši da se krivci procesuiraju.

Župan Blaženko Boban na skupu je najavio kako od idućeg ljeta kreće akcija da na području Splitsko-dalmatinske županije  svake godine 50-oro vukovarske djece besplatno ljetuje po sedam dana.

(Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.