SPOMENIK ‘RANJENA GOLUBICA’: Odana je počast vojnim i civilinim žrtvama ubijenima u studenom 1991. godine

30.12.2022. 09:52:00

Spomenik na Ovčari u obliku sivog obeliska s likom golubice, otkriven je 29. prosinca 1998. godine. Točno na taj je dan spomenikom koji je rašireniji pod nazivom “Ranjena golubica”, na ovaj način odana počast vojnim i civilinim žrtvama ubijenim u studenom 1991. godine na Ovčari.

O tome svjedoči i natpis na spomeniku “U spomen 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice koji su smaknuti u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku”, koje je uklesao kipar Slavomir Drinković.

Zanimljivo je da je “Ranjenih golubica” do danas diljem Hrvatske podignuto 80-ak i sve se, navodi povjesničar Borna Marinić, nalaze na mjestima nekadašnjih masovnih grobnica iz Domovinskog rata.

Autor Slavomir Drinković, jedan od najpoznatijih hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika, rođen je 1951. godine u Jelsi na Hvaru. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu nakon čega se specijalizirao za monumentalnu plastiku u Majstorskoj radionici Antuna Augustinčića, a zatim kod Ivana Sabolića, donosi HKM.

Godine 1995. zaposlio se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu a jedno vrijeme je obnašao i dužnost dekana. Tijekom dugogodišnjeg umjetničkog rada ostvario je 15 samostalnih izložbi, u javnim prostorima postavio je 88 skulptura, a njegovi se radovi nalaze i u fundusima brojnih muzeja. Godine 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a njegovo stvaralaštvo prepoznato je kroz dodijeljene 23 značajne nagrade, među kojima je i likovna nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu. Preminuo je 2016. godine.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Memorijalno centar Vukovar

Izvorni autor: PDN/7dnevno/S.V./Dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.