Starešina: Hrvatsku ugrožava ‘srpski svet’ u vlastitim institucijama, medijima i akademskoj zajednici

26.07.2021. 13:06:00

“Sretoše se ovih dana na simboličan način najava budućeg “srpskog sveta” s jednim podsjetnikom na razbijeni san o “velikoj Srbiji”. Aleksandar (Vulin) Mali na stranačkom je političkom skupu izgovorio javno ono što srpska državna elita želi, planira i nastoji ostvariti”, piše u Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju ovdje djelomice prenosimo.

“Zadatak ove generacije političara je stvaranje srpskog sveta, odnosno da objedini Srbe gde god budu živeli“, poručio je Aleksandar Mali pod budnim okom Aleksandra (Vučića) Velikog, koji kao aktualni srpski vožd takvo što ipak ne smije izgovoriti. No tome već godinama služi Aleksandar (Vulin) Mali, trenutačni ministar policije”, piše Starešina, podsjetivši na obljetnicu Splitske deklaracije od 22. srpnja 1995., koju su pod američkim pokroviteljstvom potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i politički predstavnici hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH, osnovane pod američkim pokroviteljstvom godinu i pol ranije.
(…)

U to vrijeme srpska je vojska pod okupacijom držala oko 25 posto hrvatskog teritorija i oko 65 posto teritorija BiH. Prethodno ga je etnički očistila od Hrvata, Bošnjaka-Muslimana i drugih naroda najbrutalnijim zločinima, uključujući i tada već počinjeni, ali još uvijek javno neprepoznati genocid u Srebrenici.

Sljedeći je korak trebao biti ujedinjenje tih etnički čistih područja u “veliku Srbiju”. Međunarodna zajednica (čitaj UN i Vijeće sigurnosti) držala je Srbiju i njezine paradržavice pod sveobuhvatnim sankcijama, ali je sve do snažnijeg američkog angažmana također bila spremna s vremenom prihvatiti “veliku Srbiju”, kao svršeni čin. (…) Jedan od vođa srpske pobune u Hrvatskoj, psihijatar Jovan Rašković, tu je iracionalnu privrženost ideji “velike Srbije” sažeo u naoko gruboj dijagnozi “Srbi su lud narod”.
(…)

Uostalom, Dobrica Ćosić, jedan od najistaknutijih intelektualnih i političkih aktera tog projekta, elaborirao je laž kao “vid srpskog patriotizma i potvrdu naše urođene inteligencije”. No uspjeh laži omogućilo je i sljepilo žrtava velikosrpskog projekta, podcjenjivanje snage te laži.

U hrvatskom javnom i političkom prostoru to sljepilo i zaborav su trajni. Upravo s time računaju Aleksandar Veliki, njegovi mentori iz akademske srpske elite, njihovi politički agenti diljem planiranog “srpskog sveta”. Bit projekta se nije promijenila: laž kao oružje, izmišljena srpska žrtva kao poticaj i opravdanje osvajanja i/ili ovladavanja, “ludi narod” (prema dr. Raškoviću) koji slijedi nešto što je prema zapadnjačkim kriterijima iracionalno…
(…)

(Vulinovo) glavno oružje danas nisu tenkovi JNA, niti su to novi ruski borbeni zrakoplovi. Njegovo glavno oružje su agenti “srpskog sveta” koji srpske mitove i laži pretvaraju u nove “istine”. Zato Hrvatsku danas ne ugrožava “srpski svet” iz propagandnih govora Aleksandra (Vulina) Malog, već “srpski svet” koji progovara iz vlastitih institucija, akademske zajednice, iz medija… I zaborav“, zaključuje Višnja Starešina za Slobodnu Dalmaciju.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala

Izvor: Narod

Izvorni autor: Višnja Starešina/Foto: Fah, Narod.hr; Fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.