Starešina: Tajna veza australskih Barracuda i hrvatskih Rafala

27.09.2021. 10:01:00

Neobičan boj se posljednjih dana bije među formalnim političko-obrambenim saveznicama – SAD-om i Francuskom. Neposredni povod: Australija je raskinula sporazum o nabavci podmornica s Francuskom i odlučila kupiti naprednije, nuklearne podmornice od SAD-a, a u sklopu novog australsko-britansko-američkog sigurnosnog saveza (AUKUS). Francuzi su to saznali praktički iz novinskih vijesti. Potom su krenuli rafali teških riječi s najviših pariških adresa – od predsjednika Macrona do vanjskopolitičkog ministra Le Driana. Prozivali su Washington da im je “zabio nož u leđa“, da je “počinio izdaju“, Bidena da je gori od Trumpa… – piše Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju prenosimo.

Šef diplomacije Le Drian povukao je francuske veleposlanike iz Washingtona i Canberre. Tjedan dana poslije, nakon što je dobro proučio slučaj, oglasio se i nadasve utjecajni predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, poručivši da “tu vidimo jasan nedostatak transparentnosti i lojalnosti“ i da baš zato treba “jačati kapacitete europske obrane“. S druge strane oceana su pak mirno najavljivali jačanje europsko-američke trgovinsko-tehnološke suradnje, kao da ih francuski rafali bijesa uopće ne dotiču. Kao je to tek dječja ljutnja manjeg partnera, nakon što mu je javno pokazano da je – manji partner.

Afera oko australskih podmornica je prije svega veliki poučak o tome kako funkcionira svjetski obrambeno-sigurnosni poredak, tko je tko u tom poretku, kako funkcionira business u njemu i u kojoj mjeri obrambeno sigurnosni prioriteti iliti nacionalni interes upravljaju tim businessom. Pouka je to za Francusku, koja se sada ljuti, ne samo zbog propalog posla, već i zbog propalog strateškog plana. Ali to je i pouka za cijelu Europsku uniju, a na poseban način i za Hrvatsku. Ako u priči samo zamijenite francuske Barracude za australsku ratnu mornaricu s francuskim Rafalima za hrvatsko ratno zrakoplovstvo, dobit ćete vrlo zanimljivu analogiju.

No priča o podmornicama dakako nije započela 15. rujna ove godine, kada su australski premijer Scott Morisson, britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Joe Biden objavili trilateralni sigurnosni savez AUKUS, u sklopu kojeg će SAD pomoći Australiji razviti i razmjestiti nuklearne podmornice. A u skladu AUKUS-om, Australija je jednostrano raskinula ugovor s Francuskom za izgradnju klasičnih francuskih podmornica Barracuda, koji je Francuskoj trebao donijeti 34 milijarde eura u 25 godina.

Ugovor, koji je još 2016. potpisala administracija Macronova prethodnika Hollandea, nije bio samo financijski vrlo vrijedan. Bio je to za Francusku strateški važan ugovor kojim je kanila ostvariti svoj sigurnosni utjecaj u indo-pacifičkoj regiji, zakoračiti u dotadašnji američko-britanski obrambeno-sigurnosni monopol na tom prostoru i time se profilirati kao svojevrsni medijator između rastuće Kine i angloameričkog bloka te kao vodeća politička sila EU-a. Tadašnja australska vlada vjerovala je pak da je sklopila dobar posao i malo diverzificirala svoja obambeno-sigurnosna partnerstva. Ne sjećam se da je tadašnja Obamina administracija pravila od toga veliku javnu dramu, optuživala da su joj nelojalni francuski partneri zabili nož u leđa u izbornoj godini ulazeći u njezin tradicionalni prostor utjecaja. (I podsjećam na analogiju s hrvatskim Rafalima.) – piše Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala

Izvor: Narod

Izvorni autor: Višnja Starešina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.