Stigli sastavi za derbi utakmicu Dinamo - Osijek!

13.02.2021. 17:10:00

DINAMO - OSIJEK (Uživo od 17.30)

DINAMO: Livaković - Ristovski, Lauritsen, Theophile-Catherine, Gvardiol - Ademi, Franjić - Ivanušec, Majer, Oršić - Petković. 

OSIJEK: Ivušić - Silva, Škorić, Lončar, Miloš - Vuković, Brlek - Bočkaj, Kleinheisler, Bohar - Mierez


NAJAVA UTAKMICE:

Stigao je i taj dan, dan velikog derbija Dinama i Osijeka. Novi je to derbi hrvatskog nogometa, fasada s derbija Modrih protiv Rijeke, a posebice Hajduka pomalo se oljuštila, glavni suparnici ZG-kluba postaju Osječani, moglo bi tako biti i u dogledno vrijeme s obzirom na ulaganja i ambicije u Gradskom vrtu. Dinamo i Osijek ozbiljni su klubovi, sada su oni u naslovnim ulogama, s mnogo klasnih igrača. Dinamo je konstanta, standard, rekli bismo klasika, dok Osijek više nije klub za utješne nagrade i prigodničarske utakmice, pokušava stati na kraj Dinamovoj dominaciji u hrvatskim okvirima.

Hoće li derbi odlučiti taktički dvoboj Zorana Mamića i Nenada Bjelice ili individualni bljeskovi njihovih zvijezda? Vidjet ćemo, ali gotovo smo sigurni da u današnjem derbiju nećemo gledati bofl iz kineskog dućana, već visokokvalitetni nogomet europske razine. Šteta je samo što neće biti gledatelja, jer da su oni na tribinama, mogli bismo kazati da se vraćamo u vrijeme nogometnog romantizma. Kod Mamića i Bjelice napredovali su koracima od sedam milja mnogi igrači, gledat ćemo majstore Livakovića, Petkovića, Oršića, Majera, Bočkaja, Škorića, Miereza, baš s nestrpljenjem očekujemo današnju maksimirsku ponudu.

U predvečerje derbija porazgovarali smo s Ivicom Olićem, Slavoncem koji je odijevao dres Dinama, dijelio reprezentativnu svlačionicu s trenerom Osijeka Nenadom Bjelicom, današnjim članom stručnog stožera Vatrenih.
- Ovog trenutka su Dinamo i Osijek poprilično izjednačeni, što pokazuje bodovni konto na vrhu ljestvice. Jedni i drugi imaju se pravo nadati trijumfu - kaže nam Olić.
Posebno će Olić apostrofirati ulogu Nenada Bjelice kad je u pitanju bljesak Osječana.

- Bjelica je u vrlo kratkom vremenu momčad uspio dovesti do pobjedničkih staza s kojih ne skreću. Osijek ne igra atraktivan nogomet, ali igra - efikasno. Uzimaju bodove i kad ne dobivaju petice za dojam. Ovog trenutka ne vidim nikoga trećega tko bi u hrvatskom prvenstvu mogao konkurirati na titulu.

Važnost današnjeg derbija jest značajna, ali Olić ne misli da će biti presudna u trci za naslovom prvaka.
- Pobjednik derbija dobit će psihološku prednost, ali držim, to je pokazala i povijest ne samo kod nas, neće dobiti vijenac pobjednika kad se radi o naslovu prvaka. O naslovu prvaka u HNL-u odlučivat će tzv. male utakmice, bodovi koji će se skupljati s ostatkom lige. Vidjeli ste kako je Dinamo uz kratkom vremenu izgubio šest bodova protiv Rijeke i Šibenika.
Ola će prednost u današnjem srazu dvije najbolje momčadi lige ipak dati - Dinamu.
- Bez obzira na to što nema navijača, Dinamo igra u svom domu, zato im dajem prednost. Kao što je Osijek imao prednost kad je igrao u Gradskom vrtu. Da, Modri su doživjeli u Maksimiru dva neugodna poraza od Rijeke i Šibenika, ali konsolidirali su se, to se zorno može zamijetiti. Modri su, to tvrdim, vratili samopouzdanje, a kvaliteta im je neupitna. Više nisu poljuljani, izašli su iz krize. Dinamu dajem prednost u postocima 55:45.
Priča nam da se kod Osijeka može zamijetiti velika stabilnost momčadi.
- U obrambenom dijelu zaista izgledaju impresivno. U cijelom razdoblju Bjeličine ere samo su jednom obrambeno kiksali, protiv Gorice kad su primili četiri pogotka. No, ne želim kazati da im je samo obrana forte, imaju oni individualnu kvalitetu i u napadu, koja može riješiti svaku utakmicu. Još nešto tu treba naglasiti što može biti bitno. Bjelica je bio trener Dinama, u dušu poznaje svakog Dinamovog nogometaša, zna sve, zna gdje može nauditi Modrima, postaviti im zamku.
Kaže da Bjelica ima prednost jer poznaje svoje bivše igrače. Pitamo ga koliko će zapravo odlučivati treneri, Mamić i Bjelica? Hoće li njihove taktičke ideje odlučiti, ili će ipak u glavnim rolama biti igrači?
- Treneri jesu bitni, to je jasno, ali u takvim derbijima igrači su sami po sebi dovoljno motivirani, ne treba tu neka posebna velika priprema. Po meni će ipak u današnjem derbiju igrači biti u naslovnim ulogama, oni će odlučivati. Trener može doraditi neke detalje, ali u takvoj utakmici glavni su nogometaši tu nema dvojbe.
Kakva je razlika u filozofiji igre Dinama i Osijeka?
- Bjelica u kratkom vremenu nije mogao odmah doći do situacije da mu momčad igra i atraktivno i pragmatično. Nema čarobni štapić. On se odlučio za sustav u kojem mu je momčad čvrsta, disciplinirana. Dok je god na semaforu "nula" Osijek je u stanju riješiti utakmicu i u devedesetoj minuti. Do njegovog dolaska, Osijek nije bio u igri niti za drugo, nego niti za treće mjesto. Dinamo se pak opustio nakon prezimljavanja u Europi, nije nastavio u ritmu koji ga je krasio u finišu jeseni, primali su puno pogodaka. Ali Mamić je uspio momčad osoviti na noge, sad je opet po meni na sceni pravi Dinamo. Danas nas očekuje zanimljiv, spektakularni derbi, gledat ću ga s guštom - zaključio je Olić.

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto:SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.