Stipo Mlinarić Ćipe dao izjavu iz Vukovara vezano za pamflet koji je ministar Tomo Medved poslao svim braniteljskim udrugama

10.03.2023. 16:05:00

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta i vukovarski branitelj Stipo Mlinarić položio je vijence na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata povodom Dana hrvatskih branitelja Grada Vukovara te se potom osvrnuo na, kako tvrdi, lažni pamflet koji je ministar Tomo Medved poslao svim braniteljskim udrugama, piše 7dnevno.

‘Prvo bih htio svim braniteljicama i braniteljima Vukovara čestitati njihov dan, a ovo je zasluženo njihov dan. Osvrnuo bih se i na pamflet potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja i ‘čuvara Plenkovićeve stolice’ Tome Medveda.

Domovinski pokret je prije dva tjedna u Hrvatskom saboru tražio opoziv premijera Plenkovića koji je u 21.30 sati pobjegao iz Sabornice, iako je rasprava trajala do 1.30 ujutro, ali je ostavio čuvara njegove stolice, potpredsjednika Vlade ministra Medveda i potpredsjednicu Vlade Anju Šimpragu da slušaju što mi govorimo o njihovom kriminalu, korupciji i svemu ostalome dok njih dvoje, sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora, ne mogu odgovoriti niti na jedno pitanje nas zastupnika”, poručio je Mlinarić.

Mlinarić dodaje kako bi premijer Plenković, da je ostao u Sabornici, mogao ustati i odgovoriti na opaske oporbe, dok Tomo Medved i Anja Šimpraga nisu mogli, što je, smatra Mlinarić, čin kojim je Plenković ponovno ponizio ministra Medveda ostavivši ga u Sabornici, kao i mnogo puta do sada od kada je ministar.

”Prije osam mjeseci sam prvi u Hrvatskom saboru tražio da vrate 10 posto mirovina braniteljima koje je uzela Jadranka Kosor davne 2010. godine. Na tu moju opasku skočili su tadašnji saborski zastupnik, a danas ministar graditeljstva Bačić, Reiner i Borić tvrdeći da izmišljam i da su mirovine vraćene. Nakon stanke, u hodnicima su se ispričavali znajući da lažu i da govorim istinu”, izjavio je Mlinarić.

Mlinarić ističe kako sada, 13 godina kasnije, vraćaju 10 posto, a sama inflacija iznosi preko 10 posto, dok se 2017. – 2018. godine, kad je BDP rastao po 5 posto, nitko od vrlih domoljuba iz HDZ-a nije sjetio i usudio premijeru Plenkoviću reći da vrati nepravedno oduzetih 10 posto mirovina braniteljima.

”Mnogi zastupnici poput zastupnika Đakića i predsjednika HVIDRA-e sjedili su i tada Hrvatskom saboru i pljeskali su Jadranki Kosor kao što danas plješću Andreju Plenkoviću koji danas ne želi čuti za Jadranku Kosor”, poručio je Mlinarić te prokomentirao oduzimanje 50 posto invalidnina hrvatskim ratnim vojnim invalidima 2001. godine od strane SDP-ove Vlade.

”Da bi javnost znala o čemu se radi, HRVI 20 posto ima mjesečnu invalidninu 114 kuna, HRVI 60 posto ima mjesečnu invalidninu 688 kuna ili 93 eura. Ta primanja nisu povećana od 2001. godine niti za jednu lipu. Zašto je zapravo poslan ovaj pamflet? Zato što sam pitao premijera Plenkovića za njegove dečke sa Zrinjevca koji su jeli kroasane po Parizu i po zrinjevačkim hodnicima, u ono vrijeme kad smo se dečki i ja s puškama branili svoju Domovinu. Na to je reagirao ministar Medved i to ga je pogodilo, ali za razliku od njega, ja neću šutjeti”, jasan je bio Mlinarić te je zaključno odgovorio na novinarsko pitanje o dolasku izaslanika Hrvatskog sabora Nikole Mažara. ”Iskreno govoreći, ja ne bih nikada niti bio izaslanik nekome tko je jeo kroasane ’91. godine, posebice na ovakvim obljetnicama. Ja sam izaslanik ljudi koji ovdje leže mrtvi, ja sam njihov glas i smatram da bi i drugi branitelji koji sjede u HDZ-ovim klupama trebali biti izaslanici ovih mrtvih ljudi, a ne spuštati glavu pred ljudima koji su jeli kroasane ’91., a to su Plenković, Jandroković i mnogi drugi predsjednici Vlada i Hrvatskog sabora prije njih. To sve govori o odnosu hrvatske države prema hrvatskim braniteljima”, zaključio je Stipe Mlinarić.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.