Stižu prve reakcije na ulazak Švedske u NATO

26.02.2024. 19:50:00

Švedska je sprema preuzeti svoje dužnosti u NATO-u, rekao je u ponedjeljak švedski premijer Ulf Kristersson nakon što je mađarski parlament podržao ratifikaciju pristupanja Švedske u Sjevernoatlantski savez.

Mađarska je u ponedjeljak odobrila ratifikaciju ulaska Švedske u NATO. To je učinila posljednja od 31 države članice NATO-a.

Švedski premijer ocijenio je da je to “povijesni dan”.

Švedska je zatražila ulazak u NATO 2022. zajedno s Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Glavni tajnik Jens Stoltenberg pozdravio je odluku mađarskog parlamenta.

“Sada kada su svi saveznici odobrili, Švedska će postati 32. saveznik NATO-a. Švedsko članstvo učinit će nas sve snažnijima i sigurnijima”, objavio je na X-u.

Ulazak Švedske u NATO pozdravilo je i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova u objavi na X-u.

“Članstvo Švedske u NATO-u učinit će naš Savez jačim, a sve nas sigurnijima. Radujemo se vidjeti švedsku zastavu kako se vijori u sjedištu NATO-a”, stoji u objavi.

Podršku je izrazilo i poljsko veleposanstvo u Švedskoj.

“Poljska rado pozdravlja ovaj daljnji korak, budući da podržava pristupanje Švedske od samog početka”, napisali su na X-u.

Izvor: PDN/Foto:NACKSTRAND / AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.