Stjepan Šterc: Hrvatska je postala jedna od tri zemlje koja ima više stanovnika izvan zemlje nego u zemlji

29.08.2019. 14:15:00

Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni dvopredmetni studij demografije i hrvatskoga iseljeništva dobio je dopuštenje i počet će se izvoditi na Hrvatskim studijima od ove jeseni, priopćeno je u srijedu sa Sveučilišta u Zagrebu. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska, gostovao je Stjepan Šterc i progovorio o problemu demografije te iznio statističke podatke.

Studijski program traje pet godina, njime se stječe 150 bodova po ECTS-u, i studira se u kombinaciji s drugim dvopredmetnim studijskim programom. Njegovim završetkom stječe se akademski naziv magistar/magistra demografije i hrvatskoga iseljeništva.

Studijski program obuhvaća ukupno 69 kolegija, 50 obvezatnih i sedam od 19 ponuđenih izbornih, te diplomski rad. Mjesta za upis još ima, napominje se.

Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je 9. srpnja ove godine Odluku o ustroju i izvedbi toga studija koji će se izvoditi u Sveučilišnom kampusu na Borongaju.

Stjepan Šterc, predsjednik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, kaže kako u Hrvatskoj prevladavaju žene, pogotovo u dobnoj skupini iznad 40-e. Mortalitet je veći kod muškaraca u svim dobnim skupinama, iako se muškaraca rađa više za 7-8 posto.

Što se tiče starosne populacije mi smo na 45-46 godina prosječne starosti.

– Biračka populacija vrlo vjerojatno je bliže prosjeku 50 godina. Po procjenama stručnjaka UN-a ubrajamo među 5 najstarijih populacija u svijetu.To je pokazatelj što će se dogoditi u budućnosti, ističe Šterc.

Šterc naglašava kako je neosporno da je ljudska populacija najvažniji faktor u društvu i prostoru u svim svojim različitostima. Ta ljudska populacija postaje dominantan predmet interesa ključnih znanosti.

– S obzirom na to da je demografska problematika i imigracijska ključna problematika budućnosti u Europi i u Hrvatskoj, potpuno je jasno da se takva problematika kao takva mora dići na akademsku razinu i mi smo to napravili. Cjelokupni postupak smo usmjerili tako da se digne stručna razina pa smo imali tri međunarodne recenzije, jedna od njih je iz Sorbonne, objašnjava Šterc.

Hrvatska je postala jedna od tri zemlje koja ima više stanovnika izvan zemlje nego u zemlji.

– Ima više Hrvata u inozemstvu nego u Hrvatskoj. Zato je bitno educirati kadar koji će predavati iseljenicima, zaključuje Stjepan Šterc.

Izvor: HRT

Izvor: Priznajem.hr/Foto:hrt

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.