ŠTO SE SPREMA? Ovo nismo vidjeli od hladnog rata!

26.03.2022. 08:45:00

Čak tri od četiri francuske nuklearne podmornice klase Triomphant naoružane balističkim projektilima poslane su u patrolu, a The Drive piše da je ovo prvi puta unazad tridesetak godina da je donesena takva odluka.

Obično je slučaj da na moru u datom trenutku patrolira samo jedna od tih podmornica.

Svaka od podmornice klase Triomphant može nositi maksimalno 16 balističkih raketa, a svaka raketa može nositi više nuklearnih bojnih glava.

Čini se da je značajan porast francuske aktivnosti nuklearnog odvraćanja zamišljen kao signal Rusiji u vrijeme neviđenih napetosti u Europi, uključujući strah da bi nuklearno oružje moglo biti dio planova Kremlja dok njegova kampanja u Ukrajini jenjava.

O ovom razvoju događaja prvo su pisale dnevne novine Telegramme.

Telegramme je izvijestio da su dvije podmornice napustile bazu na poluotoku Île Longue te da su se potom pridružile trećoj podmornici koja se najvjerojatnije nalazila u Atlantskom oceanu. Četvrta je podmornica trenutačno na uobičajenom servisu.

Francuska mornarica nije ni potvrdila ni negirala spomenute navode.

Nije objavljeno kada su podmornice dobile svoje nove zadatke, a nije poznato ni jesu li sve tri još uvijek na moru. Koliko će trajati novi “režim”, također nije posve jasno. U prosjeku, jedna nuklearna balistička podmornica na moru provede između dva i tri mjeseca tijekom jedne “patrole”.

U svakom slučaju, tri francuske nuklearne balističke podmornice su u jednom trenutku, makar i kratkom, plovile morem, a to se zadnji puta dogodilo tijekom kasnih godina ‘Hladnog rata’.

Dvije su podmornice bile u patroli od kraja ‘Hladnog rata’ do 1997. godine. Tada je francuska podmornička flota bila veća. U službi je tada bilo pet balističkih podmornica klase Le Redoutable.

Podmornice Le Triomphant, Le Téméraire, Le Vigilant i Le Terrible u sastav mornarice ušle su u periodu između 1997. i 2010. godine. Svaka od njih može nositi 16 najnovijih M51 balističkih raketa. Procjenjuje se da te rakete imaju domet od 9600 kilometara.

Izvor: priznajem.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: prigorski.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.