Strane misije su za 'probrano društvo': U bazama uz rusku granicu raspoređena čak 243 naša vojnika

06.02.2023. 08:48:00

Svih 12 operacija u kojima sudjeluju hrvatski vojnici odvija se normalno, a HV je ostao prikraćen tek za planirano sudjelovanje u obuci ukrajinskih vojnika

Bez obzira na politička sporenja koja ipak narušavaju unutarnju stabilnost HV-a, u 2023. zbiva se veliki povratak pripadnika HV-a u brojne misije NATO-a, UN-a i EU. U zadnjih 20-ak godina, otkad naši vojnici sudjeluju u raznim vojnim misijama po svijetu, u samo nekoliko godina je u istom trenutku 500 ili više naših vojnika bilo raspoređeno u tim misijama. I ovo je takva godina jer, prema podacima MORH-a, od 7. veljače ove godine u svjetskim misijama nalazit će se točno 500 vojnika.

Najvažnije su, naravno, misije vezane uz NATO-ove operacije, a ove godine se hrvatski vojnici vraćaju istodobno u Poljsku i Litvu, u dvije vojne baze koje se nalaze tek nekoliko desetaka kilometara od granice s Rusijom. Radi se, naravno, o izdvojenom dijelu ruskog teritorija u Kalinjingradskoj oblasti, smještenom na strateški vrlo važnom prostoru. U svega nekoliko tjedana prvo su se iz Bjelovara zaputila 73 pripadnika u poljsko Bemowo Piskie, vojnu bazu u kojoj je smještena borbena skupina Poljska. Odmah zatim u Litvu, u sličnu bazu Rukla, upućeno je i 170 pripadnika HV-a iz Petrinje u borbenu skupinu Litva. Skupini u Poljskoj zapovijedaju Amerikanci, a u Litvi Nijemci. U Poljsku je prvi put upućena bitnica moćnih njemačkih Panzerhaubitza PzH 2000, a u Litvu postrojba s 15-ak oklopnjaka Patria. Treća po važnosti NATO-ova operacija u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici jest ona KFOR-a na Kosovu, gdje se u vojnoj bazi kod Peći nalazi čak 149 pripadnika HV-a.

Izvor: vecernji.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Davor Ivanković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.