SUDAC TURUDIĆ KOMENTIRAO REFORMU PRAVOSUĐA: ‘Ovo je najveća reforma od ulaska Hrvatske u EU jer drugih nije ni bilo’

14.02.2022. 11:08:00

Sudac Ivan Turudić za N1 je rekao kako je reforma pravosuđa, najveća reforma od ulaska Hrvatske u EU jer drugih nije ni bilo.

Istaknuo je kako je sada konačno vlast rekla: “Mi nismo dovoljno napravili da se poboljša stanje u pravosuđu pa idemo sada”’.

Dodao je da “sve što je prije bilo najavljivano kao reforma bila su poboljšanja, ali nazivati to reformom je pretenciozno”.

“Što se tiče sadašnjih poteza izmjena Zakona o parničnom postupku, nije loše da se uvedu rokovi pa makar oni bili instruktivni. To ne znači da ih ne treba poštivati, a s vremenom ćemo vidjeti koji suci ih poštuju ili ne”, rekao je Turudić.

Osvrnuo se na 2008. godinu te napomenuo kako je tada bila pokrenuta reforma kaznenog postupka jer su postupci trajali strašno dugo. Napomenuo je kako danas istrage traju gotovo jednako kao i prije, ali nismo postignuli cilj niti smo dobili učinkovitije pravosuđe.

Sudac je rekao i kako je njegova specijalnost kazneni postupak pa će radije govoriti o njemu.

“Već sam napomenuo da novi zakon o kaznenom postupku nije postigao svrhu, potrebno je donijeti potpuno novi zakon”, istaknuo je Turudić.

Napomenuo je kako u kaznenom sudovanju postoje tri temeljna problema. To je prošireno oduzimanje imovinske koristi, drugi su presude na temelju sporazuma, a treći problem su sudski vještaci, za što ističe da je sasvim neuređeno područje.

Osvrnuo se i na rokove koji bi izmjenama trebali biti postavljeni sucima.

Za DORH je rekao kako misli da “relativno dobro poznaje situaciju tamo te smatra da oni nisu u raljama politike u smislu da dobivaju političke naloge kako i kada neke predmete riješiti”. No, on muisli da postoji autocenzura odnosno “artiljerijska priprema koje određene interesne skupine rade u medijima, postoje kampanje koje se vode”.

Osvrnuo se i na slučaj Gabrijele Žalac. 

“Mi još ne znamo postoji li osnovna sumnja protiv Gabrijele Žalac, ne postoji nikakav pravorijek. Mi samo znamo da je EPPO to uzeo. Oni tek rade, istražuju nešto, nije još podignuta optužnica, e to je loše i u takvim predmetima mi ćemo istinu saznati tek za deset godina. Što ako je nevina? Pa toj osobi je život ozbiljno oštećen”, istaknuo je sudac.

Komentirao je i osječki sud za koji je rekao da je “poseban slučaj i sramota za hrvatsko sudstvo”.

“Protiv njih nije gotov niti stegovni postupak. Pa doći ćemo u situaciju da će stegovni postupak trajati dulje nego istraga. Na osječkom sudu se 12 godina nisu provodile sigurnosne provjere nad sucima, ja sam za to vrijeme bio tri puta provjeravan. Oni su rekli da to nisu znali. Možda se ništa od toga ne bi dogodilo da su bili pod provjerama”, zaključio je Turudić.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Izvorni autor: S.P./7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.