Sumanut čin u sinjskom selu: ‘Pogledajte što su četnici učinili mojim kravama’

10.07.2024. 18:07:00

Dokumentarni film “Istinom do pobjede – perom i kamerom kroz Domovinski rat” autorsko je djelo bivšeg ratnog snimatelja Petra Malbaše, a prikazuje zbivanja tijekom Domovinskog rata od Sinja, Hrvaca i Vrlike, preko Bosne do Knina (Operacija Oluja), te dalje zbivanja u Operaciji Maestral i Južni potez.

Ove briljantne kadrove od kojih su mnogi poprilično šokantni, Malbaša je snimio prateći ratni put hrvatskih branitelja pa su tako neke od njegovih autentičnih snimaka poput one na kojoj general Ante Gotovina u tek oslobođenom Kninu “brifira” ostale generale ili one na kojoj Ratko Mladić priznaje miniranje brane – zauvijek zapečatile neke dvojbe i pokazale povijesnu istinu.

Svaka sekunda Malbašinih snimki izuzetno je zanimljiva, pa je stoga teško izdvojiti trenutke koji bi osobito zaintrigirali javnost, no ono što je ovaj vrhunski reporter 1991. godine kamerom zabilježio na sinjskom području u selima smještenim pokraj Alebić kule – uistinu je nevjerojatno.

Intervju sa mještanima na 10:10

Suludi čin nad životinjama

Naime, kada je s tog područja neprijatelj potisnut, za sobom je ostavio spaljene stambene kuće i štagljeve. Ipak, mještani su se vratili, a upravo tada Malbaša je uzeo njihove izjave i snimio nevjerojatne prizore.

Tada mu je dao izjavu i pokojni stanovnik sela Soldić koji je pokazujući zapaljenu kuću četnicima poručio: “Volio bih vidjeti samo jednoga pa da malo s njim porazgovaram i da ga pitam, tko je ovo i zašto napravio? Da ga pitam, kako je ovo sad srpsko? Prije nisu bili Srbi nego pravoslavci, e onda su postali Jugoslaveni a sad su Srbi… Ako je tako, neka idu u Srbiju”.

Foto: Screenshot
‘Potpuno su ih unakazili’

Jedna mještanka je potvrdila kako su im kuće palili susjedi Srbi, pa navodi izvjesnog Svetu koji je uzvikivao “ja sam vojvoda, pali, pali!”: “Imali su mapu sa označenim kućama koje trebaju spaliti”, kazala je.

Najužasniji dio ovoga intervjua uslijedio je kada je Malbaša došao do jedne žene koja mu je pokazala izmučene krave: “Došle su blizu vode i oni su ih polovili. Potpuno su ih unakazili… Tukli ih, poskidali im zvona, zabadali žlice u njih, šarali po njima i kopali im oči”.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.