SUSPENDIRANI JELENIĆ VRAĆEN NA POSAO: Vrhovni sud poništio odluku glavne državne odvjetnice!

03.09.2021. 17:04:00

Vrhovni sud je prihvatio je žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske Dražena Jelenića i ukinuo prvostupanjsko rješenje Državnoodvjetničkog vijeća kojim je produljeno “privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice na rok od daljnja tri mjeseca“.

Na zahtjev glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek Državnoodvjetničko vijeće je 13. travnja 2021. privremeno udaljilo Jelenića od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice na rok od tri mjeseca. Također, Vijeće je 28. travnja 2021. donijelo odluku o pokretanju stegovnog postupak protiv zamjenika glavne državne odvjetnice koji je u tijeku.

Vrhovni sud pak smatra da sama činjenica da je glavna državna odvjetnica pokrenula stegovni postupak ne može biti razlog za odluku o produljenju privremenog udaljenja Jelenića.

Stegovni postupak nije po automatizmu razlog za suspenziju

“Stegovni postupak nije po automatizmu osnovan razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja. Zakon koji regulira takve situacije propisuje da zamjenik može biti privremeno udaljen od obavljanja dužnosti, ali to ujedno znači da to toga i ne mora doći. Po ocjeni Vrhovnoga suda odluka Državnoodvjetničkog vijeća ne sadrži valjano obrazloženje pa je nije moguće ispitati. Ako doista za vrijeme trajanja stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti.

U ponovljenom će postupku Državnoodvjetničko vijeće donijeti novu na zakonu utemeljenu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otklonit uočene nedostatke”, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Daniel Radman/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.