'Sutra imamo važan sastanak o trajanju karantene. Sadašnje mjere ćemo opet produžiti'

28.01.2022. 13:04:00

BOŽINOVIĆ O EPIDEMIJI

S obzirom na brojeve novozaraženih, koji su još visoki, ne možemo raći da smo dosegnuli vrhuhanc epidemije, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama, kaže Božinović

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je rekacije na predsjednika Milanovića i njegove izjave o stanju u Ukrajini. Ministar kaže kako službe obavljaju svoj posao i dodaje kako smatra da se poruke takve vrste ne šalju na konferencijama za javnost.

- Nitko seriozan o tome ne govori u javnom prostoru - rekao je.

Komentirao je i preporuku EK o COVID potvrdama - kaže da se mogu izdavati prema pravilima koja vrijede za svih 27 članica. 
- Postoji prostor da se na nacionalnoj razini stvari postave drugačije - rekao je i dodao kako sutra imaju sastanak na kojem bi trebali to potvrditi.

- Moramo izdavati potvrde kako je to propisano EU pravilima, ako nisu po pravilima ne možere prijeći granicu, a to znači i skraćenje dana - rekao je i dodao kako će se naći rješenje da se za građane Hrvatske ne mijenja ništa.

Komentirao je epidemiološku situaciju i mogućnost skraćivanja trajanja karantene. Najavio je kako će se sutra održati važan sastanak s predstavnicima NZJZ i Stožerom.

- Drugoga nam slijedi produljenje ovih mjera. To je sad trenutak kad bi se nešto moglo revidirat, no s obzirom na brojeve novozaraženih, koji su još visoki, ne možemo raći da smo dosegnuli vrhuhanc epidemije, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama. Izrael npr. bilježi rekorde novozaraženih - kazao je i dodao kako se optimizmom treba gledati na proljeće i nadati se da nas neće zahvatiti neka nova varijanta. 

- Treba gledati da nam se zdravstveni sustav ne optereti - rekao je govoreći o epidemiološkoj situaciji i trajanju karantene.

- Mislim da ono kako se ponaša ovaj virus. Oni koji dođu u kontakt s njim brže se zaraze, ali brzo i odlazi jer se najčešće ne spušta u respiratnorni sustav - rekao je.

Božinović je bio na primopredaji 27 kombi vozila za očevide prometnih nesreća na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Ministar kaže kako je Hrvatska pri vrhu po sigurnosti među državama članicama Europske unije. Najavio je i nabavku još novih vozila te istaknuo kako to pridonosi tome da ostanemo pri tom vrhu.

Radi se vozilima koja su nabavljena putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a kroz navedeni projekt isporučuje se i jedno vozilo koje će koristiti inspektori cestovnog prometa pri Ministarstvu mora prometa i infrastrukture.

Izvor: 24sata/ Foto: Robert Anic/PIXSELL

Izvorni autor: 24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.