Suverenisti traže potpunu zaštitu Isključivog gospodarskog pojasa

04.12.2020. 13:25:00

Saborski Klub zastupnika Hrvatskih suverenista u petak je uputio vladi zastupničko pitanje planira li od Europske komisije zatražiti potpunu zaštitu Isključivog gospodarskog pojasa koji vladajući namjeravaju proglasiti do kraja ove godine.

U suprotnom talijanski će ribari i dalje moći slobodno loviti na 23 tisuće kvadratnih kilometara našeg mora, čime Hrvatska direktno gubi oko milijardu kuna godišnje, upozorio je predsjednik Suverenista Hrvoje Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Najave vladajućih da će Sabor do kraja ove godine proglasiti Isključivi gospodarski pojas Zekanović je ocijenio najvažnijom odlukom aktualne saborske sjednice.

No, suverenisti traže da Vlada nakon tog proglašenja zatraži od Europske komisije i potpunu zaštitu Isključivog gospodarskog pojasa čime bi se, kažu, onemogućilo ribarenje Talijana u našem zaštićenom ekološko-ribarskom pojasu, području od 23 tisuće kvadratnih kilometara.

Hrvatski ribari, istaknuo je Zekanović, time ne bi ništa izgubili jer ionako na tom području ne ribare zbog zastarjele flote. Napomenuo je i da je riječ o važnom mrijestilištu za ribe čitavog Jadrana.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ovoga je tjedna najavio da će Hrvatska “vrlo brzo” proglasiti Isključivi gospodarski pojas na što ima pravo prema međunarodnoj konvenciji o pravu mora i temeljem Pomorskog zakonika.

Objasnio je i da se u svakom pojasu u EU provodi zajednička europska ribarska politika, hrvatski ribari moraju poštivati pravila te da u financijskom smislu Hrvatska tim potezom neće puno profitirati.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.