‘SVE DAM, ŠKABRNJU NE DAM!’ Neustrašivi vojnik proglašen Junakom Domovinskog rata

23.01.2023. 12:44:00

U dvorani Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Škabrnji, u subotu je svečano uručeno priznanje “Junak hrvatskog obrambenog Domovinskog rata”, legendarnom ratnom zapovjedniku Samostalnog bataljuna Škabrnje –Marku Miljaniću, prenosi Dnevno.hr.

Priznanje je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH dodijelila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, a slavljeniku je uručio Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91.

Pavković je istaknuo da se ovo priznanje dodjeljuje već godinama, a da branitelji to čine prije svega iz razloga što na državnoj razini ne postoji takvo odličje te da su mnogi branitelji i stradalnici zakinuti i za obično “hvala”, pa je uz ostalo o slavljeniku dodao i ovo:

“U Škabrnji, koja je natopljena krvlju, ratni zapovjednik Marko Miljanić se u Domovinskom ratu iskazao kao neustrašiv ratnik, koji je u sebi imao ugrađenu zapovijed i poput nekih drugih hrvatskih vojskovođa ‘za mnom’ i za kojeg mnogi naglašavaju da je uvijek bio prvi u akcijama, za kojeg nije bilo prepreka, koji je u ratu izgubio desetak članova svoje obitelji i čiji je moto bio i ostao ‘sve dam, ali Škabrnju – ne dam!'”

Svečanu dodjelu ovog priznanja pozdravili su i izaslanici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva obrane RH, a potporu je dala i ministrica kulture i medija.

Danka Dražina pročitala je imena poginulih branitelja i civila, dok su još govorili general Ivan Tolj, general Rahim Ademi, načelnik Općine Škabrnja Ivan Škara i predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Škabrnje – Zoran Gurlica.

Nakon dodjele priznanja, Miljanić je podsjetio na sve što je prošao tijekom velikosrpske agresije, zahvalio se braniteljima Škabrnje i rekao:

“Nikada vas nisam i neću iznevjeriti ni zaboraviti, a ovo priznanje, za mene iznimno veliko, smatram i kao zahvalu svima onima koji su bili prvi kad je trebalo.”

Među nazočnima su bili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Vukovara Grada Zagreba, pripadnici HOS-a, koji su branili Škabrnju od velikosrpske agresije na čelu sa Markom Skejom, general Ljubo Ćesić Rojs, zamjenik predsjednika Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), koji je došao, kako je rekao, isključivo u svoje ime, i mnogi drugi, prije svih obitelji stradalih branitelja i civila iz ovoga kraja.

Ovo priznanje dosad su uz ostale primili: dr. Franjo Tuđman (posmrtno), general Blago Zadro (posmrtno), Marko Babić, (posmrtno), ratna bolnica Vukovar, generali Ante Gotovina i Mladen Markač, Josip Jović (posmrtno), ratna postrojba 7. gardijske brigade “Pume”, Kata Šoljić, ratni pilot Danijel Borović i drugi.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Milan Pišković

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V./Milan Pišković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.