SVEČANO OBILJEŽENA JUBILARNA 30.OBLJETNICA! Split je ponosan na 204. brigadu PZO: Njen ratni put je impresivan

26.04.2023. 21:11:00

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu proslavljena je 30. godišnjica 204. brigade PZO Split, piše 7dnevno.

Ovo je ratni put 204. brigade PZO Split.

U vrijeme, kada se još nije moglo govoriti, koji je to dio hrvatske slobodan, koji okupiran, uz stvaranje prvih postrojbi HV, stvaraju se i prve desetine i vodovi PZO. Već u srpnju 1991. 4. br. ZNG ima vod PZO. U rujnu 1991. na našem području, već organizirano ljudstvo roda PZO doline Neretve sudjeluje u uspješnoj akciji osvajanja vojarne ‘Male Bare’ u Pločama, gdje se preuzima znatna količina PZO oruđa i streljiva. Posljedice te akcije i nekoliko sličnih, omogućuju formiranje krupnih postrojbi PZO, vezanih uz brigade Zadra, Šibenika, doline Neretve, splitskog samostalnog 66. ltrd PZO i kompletiranja 4. ltrd PZO 4. gbr.

Te PZO postrojbe, mahom divizijuni, sa po nekoliko stotina ljudi i značajnim topničkim i lakim raketnim sustavima, vrlo brzo, ali i stručno ustrojene, stegovno dotjerane, polučile su uspjehe u PZO, do tada nezamislive i neobjašnjive učinkovitosti.

Registrirano je 15 srušenih neprijateljskih zrakoplova od PZO postrojbi ZP Split.

Nažalost, 25. rujna 1991. godine pogiba i prvi pripadnik 66. ltrd PZO Split, heroj Josip Vranić. PZO postrojbe ZP Split, nerijetko su bile u prilici voditi PPB i držati prvu crtu bojišnice. U počecima rata, redovito su vršili i blokadu neprijateljskih vojarni, primjerice u Splitu i okolici, a svojom paljbom zaprječivali i morske tjesnace. Za istaknuti je sudjelovanje tadašnjih divizijuna u obrani šireg područja od zračne luke Čilipi, preko sela Ravno, grada Splita, zračne luke Resnik, Konjskog, šibenskog zaleđa i grada Šibenika, Ravnih kotara, grada Zadra, zadarskog zaleđa i Paškog mosta.

Preustrojem HV, okrupnjavanjem postrojbi roda PZO i zapoviješću MORH, pored ostalih formira se i 204. br PZO i to 21.4.1993. godine. U sastav brigade ulaze postrojbe jačine divizijuna iz Zadra, Šibenika, Doline Neretve, Splita i veći dio divizijuna PZO 4. gbr.

Završenim ustrojavanjem brigada je u Divuljama pored Zapovjedništva i podstožernih postrojbi ustrojila Zapovjednu bitnicu i 1/204. divizijun. 2/204. trd ustrojen je u Pločama, 3/204. trd u Zadru i 4/204. trd u Šibeniku. Uglavnom su im zone odgovornosti bile šira područja ovih gradova, PZO bitnih infrastrukturnih objekata, zračnih luka i TRS HV.

Postrojbe brigade su aktivno sudjelovale u akciji Maslenica, posjevši i p.p. uz TRS na novo oslobođenim područjima oko Maslenice, Zadra i Peruče, a na Južnom bojištu pored PZO, 2/204.

izvodi i držanje prve crte bojišnice na potezu Stolac-Ravno-Zavala. 1. divizijun je vršio PZO pontonskog mosta i TRS na Velebitu. 3. i 4. divizijun su vršili PZO gradova Zadar i Šibenik, njihovog zaleđa i Paškog mosta.

U proljeće 1995. godine cijela brigade otišla je na jednomjesečno taborovanje i sveobuhvatnu vojnu vježbu, koja je imala za cilj posljednje i konačno svladavanje svih elemenata potrebnih za dug boravak na bojišnici i vođenje protuzrakoplovne, pa i protupješačke borbe. Tom prigodom prvi put su provedena bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru (radiovođene makete i simulirani padobranci).

Brigada sudjeluje u svim pripremnim vojno-redarstvenim akcijama oslobađanja. Pored držanja prve crte bojišnice na potezu Stolac-Zavala i izvođenja PZO zračnih luka Čilipi i Resnik polovica ostalih postrojbi bila je angažirana od Peruče, preko Dinare do Livanjske bojišnice. Brigada je aktivno sudjelovala u akcijama Zima ’94 i Ljeto ’95 i ostvarila sve postavljene ciljeve. Angažirane snage sastojale su se od topništva PZO, LPRS, postaja za motrenje z/p, središnjice veze te ustrojavanje IZM brigade.

Brigada osigurava i izvodi PZO za TRS i IZM ZP, nadasve uspješno te tako nastavlja u ostalim akcijama Skok I i Skok II, Ljeto, Oluja, Maestral i Južni potez.

Svoj ratni put 1995. godine od Peruče preko Dinare, Glamoča, Grahova, Drniša, Knina, Srba, Kaldrme, Drvara, , Šipova, Gerzova, Mrkonjić grada, sve do Manjače, brigada je izvršila uz male gubitke u ljudstvu i tehnici.

Tako relativno mali gubici, dokazuju kvalitetno zapovijedanje i rukovođenje postrojbama brigade i odlično izvršenu pripremu i obuku, kao i visok bojni moral.

Ratni zapovjednici brigade su bili: – pukovnik Boris Predovan od 1993. do 1994. godine i brigadir Milan Perković od 1994. godine do kraja Domovinskog rata. Postrojba je imala tri smrtno strada vojnika i više ranjenih. Za svoje sudjelovanje u vojno-redarstvenim akcijama tisuću pripadnika brigade dobilo je odličja, medalje ‘Ljeto ’95’ i ‘Oluja’, a značajan broj pripadnika, dobio je posebne pohvale i promaknuća u više činove.

Tradiciju postrojbi PZO nastavlja Pukovnija PZO smještena u Zemuniku’.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Veljko Martinović/amblem 204. brigade PZO Split/montaža PDN

Izvorni autor: PDN/7dnevno/N.M.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.