“TAKO MI BOG POMOGAO”: Prisegnuo Zoran Milanović

18.02.2020. 14:45:00

Točno u 12 sati u utorak Kolinda Grabar-Kitarović posljednji je put kao predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga uz tihi prijavak na terasi Ureda na Pantovčaku pozdravila Počasno-zaštitnu bojnu i ušla u svečanu dvoranu u kojoj je Zoran Milanović prisegnuo kao 5. hrvatski predsjednik.

Uz Grabar-Kitarović je bio i njezin suprug Jakov Kitarović. Potom su u svečanu dvoranu ušli suci Ustavnoga suda u svečanim odorama, predvođeni predsjednikom Suda Miroslavom Šeparovićem, a potom i izabrani predsjednik Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

Prije njih u svečanu dvoranu na inauguraciju stigli su i uzvanici, a na terasi Ureda svirao je Jazz orkestar Hrvatske vojske.

Milanovićeva inauguracija prva je koja se ne održava na Markovu trgu i s do sada najmanje uzvanika, njih četrdesetak – i to dužnosnici po funkcijama, dvojica bivših predsjednika, Milanovićeva obitelj te članovi njegovog izbornog stožera.

Na inauguraciji su tako bili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević, i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov.

Inauguraciji su nazočili i bivši predsjednici Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović te Milanovićeva majka Gina, njegovi sinovi i nećakinja.

U svečanoj dvorani je bila i pjevačica Josipa Lisac koja će uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića izvela himnu “Lijepa naša domovino”, kao i klapa HRM-a “Sveti Juraj” koja će po završetku ceremonije izvesti pjesmu Vice Vukova “Tvoja zemlja”.

Nakon poziva predsjednika Ustavnoga suda Šeparovića, Milanović je položio, a potom i potpisao Svečanu prisegu te održao inauguracijski govor.

“Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao“, prisegnuo je Milanović na svečanosti u predsjedničkom Uredu na Pantovčaku, držeći ruku na Ustavu.

Potom je prisegu i potpisao, a u tijeku je njegov inauguracijski govor.

Uslijedit će i domjenak za uzvanike, a zatim će Grabar-Kitarović i Milanović otići u Kabinet predsjednice Republike na primopredaju dužnosti.

Milanović će nakon toga kod glavnog ulaza Ureda ispratiti Grabar-Kitarović koja odlazi s Pantovčaka.

Dužnost predsjednika Milanović počinje obnašati u srijedu, kada će potpisati i prve odluke o imenovanjima ljudi koji će biti dio njegovog Kabineta na Pantovčaku.

Za predstojnika Ureda predsjednika imenovat će Orsata Miljenića koji je bio i voditelj njegove kampanje na predsjedničkim izborima, za glasnogovornika Nikolu Jelića, koji je glasnogovornik bio i u kampanji, a očekuje se i još nekoliko odluka o imenovanjima.

Nakon domjenka Grabar-Kitarović i Milanović otići će u Kabinet predsjednice na primopredaju dužnosti.

Milanović će nakon toga kod glavnog ulaza Ureda ispratitiTA Grabar-Kitarović koja odlazi s Pantovčaka.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.