‘TIGRA’ IZ LEDEREROVOG SPOTA SVI POZNAJETE! Danas je u visokoj politici, evo što poručuje suborcima na sutrašnju obljetnicu

04.11.2019. 20:05:00

Slavna 1. gardijska brigada Tigrovi, 05. studenog proslavlja 29. obljetnicu svoga osnutka.

Tigrovi su bili najopremljenija i najelitnija vojna jedinica HV-a koja je u vrijeme nastanka u Rakitju slovila za Pješačku brigadu, no nakon konkretnijeg naoružavanja, već do rujna 1991. godine postala Motorizirana pješačka brigada.

Najelitnija brigada sačinjena od heroja

Osim što su Tigrovi sudjelovali u vojnim operacijama na apsolutno svim bojišnicama diljem Hrvatske, ova je brigada iznjedrila mnoga herojska imena. Zauvijek će se pamtiti zapovjednik Damir Tomljanović – Gavran, mladi i srčani zapovjednik koji je zbog svoje borbenost, srčanosti i odvažnosti kojom je suborce vodio u akcije poznat i po nadimku „Tigar koji je išao prvi“. Gavran je 1994. godine poginuo na velebitskim Tulovim gredama.

No, postoji čovjek kojeg suborci zovu “drugim čovjekom Tigrova”. Također odvažan branitelj, koji se nakon dva ranjavanja vraćao na bojišnicu, s nestrpljenjem očekuje 29. rođenda svoje postrojbe. Ovaj bivši Tigar zasigurno vam nije promakao u spotu „Banijska praskozorja“ posvećena Gordanu Ledereru, a ne promiče vam ni danas kada je svoje mjesto pronašao u visokoj politici. Riječ je o ministru branitelja Tomi Medvedu

Suborci o Tigru-ministru

“Slobodno možemo reći kako je Tomo bio ‘drugi čovjek Tigrova’. Prvi je svakako pokojni Gavran, no tome doprinosi činjenica da je on poginuo, pa je tako i njegova karizma postala veća. Tomo je najprije bio zapovjednik satnije, pa zapovjednik bojne i odmah je ubrzo prepoznat kao rođeni lider”, s velikom razinom poštovanja o svom ministru govore njegovi suborci.

Ministar Tomo Medved iskoristio je priliku preko našeg portala svojim suborcima Tigrovima uputio čestitku:

Ministrova čestitka

“Svim pripadnicima Jedinice za posebne namjene Rakitje, 1. gardijske brigade, svim Tigrovima, cijenjenim obiteljima poginulih i nestalih Tigrova, ratnim zapovjednicima, članovima Udruge Tigar 90/91 ,članovima Udruge ratnih veterana 1.gardijske brigade Tigrovi, čestitam 29. obljetnicu osnivanja naše legendarne 1. gardijske brigade, naših Tigrova”, čestitao je Medved i u nastavku se prisjetio detalja:

“Obilježavajući obljetnicu ustrojavanja brigade sjećamo se tog važnog događaja 5. studenoga prije 29 godina, u bazi Rakitje kada je počela povijest Tigrova – kada smo među prvima, čvrsti i odlučni, stali u obranu hrvatske slobode, neovisne hrvatske države. Našu slavnu povjesnicu ispisivali smo na bojišnicama diljem Lijepe naše – od istočne i zapadne Slavonije, preko Banovine i Velebita, preko južnog bojišta, Bljeska i Oluje.

Prisjećajući se tih dana ustrojavanja, vjerovali smo da se srcem, domoljubljem i zajedništvom, možemo oduprijeti velikosrpskoj agresiji. I uspjeli smo. Tijekom Domovinskog rata ime Tigrova gradilo je više od 11.000 pripadnika, hrabrih hrvatskih vitezova. Naša spremnost na žrtvu u obrani Domovine bila je sažeta pod geslom „Za Hrvatsku kao Tigar“ – u ratu i u miru na ponos Hrvatskoj vojsci i cijeloj Hrvatskoj.”

Sa posebnim pijetetom. ministar se prisjetio 367 poginulih prijatelja, šestorice Tigrova koji se još uvijek vode nestalima te svih umrlih Tigrova. Zahvalnost je uputio i svim ranjenima, svima koji su prošli torture srpskih logora i članovima njihovih obitelji. Odao je počast ljudima koji su 1991., odlučno stali braniti slobodu i boriti se za mir.

“Pripadamo generaciji pobjednika, naraštaju koji je imao priliku sudjelovati u ostvarenju tisućljetnog sna našeg naroda, stvaranju samostalne Republike Hrvatske, stoga i danas koristim priliku zahvaliti svima vama koji ste daleko od svoga doma branili i obranili Lijepu našu, a najviše onima čiji je ratni i životni put zaustavljen u DR. Životi naših poginulih, nestalih i umrlih trajna su nam obveza da nikada i nikome ne dozvolimo mijenjanje istine o Domovinskom ratu. Naš ratni put, put je hrabrosti i časti hrvatskih vojnika, koji su pod vodstvom svojih ratnih zapovjednika i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana vodili i dobili najteže bitke. Možemo biti ponosni, što smo kao pripadnici Tigrova u zajedništvu sa svim drugim postrojbama obranili i oslobodili mnoge krajeve naše Hrvatske. Svjesni smo brojnih negativnih posljedica ratnih strahota, kao i činjenice da je velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku ostavila dugoročne posljedice na naše živote.

Unatoč tome nastavili smo i u miru graditi svoju zemlju, jer tko želi dobro Domovini, uvažavat će njezine temeljne vrijednosti. Mi hrvatski branitelji svoju smo ljubav prema Domovini spojili sa hrabrošću i stvorili hrvatsku državu . U tim teškim i neizvjesnim trenucima naše hrvatske povijesti trebala nam je hrabrost, čvrst stav i postojana vjera, stoga nam je i danas potreban optimizam, međusobno povjerenje i uvažavanje. Pokazali smo da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom za stvaranjem slobodne i demokratske države, možemo svladati sve teškoće, tako i danas, kad izgrađujemo domovinu za buduće naraštaje, moramo pokazati da smo zemlja snažnih i odlučnih ljudi.

Budimo u zajedništvu i danas, gradimo našu Hrvatsku baš onakvom za kakvu smo se borili. Pokažimo snagu i pobjednički duh hrvatskih vitezova, svojim životnim primjerom svjedočimo i promičimo istinu, jer to je naš dug prema svim poginulima i nestalima, a zalog mladim naraštajima. Poštujući doprinos svakog hrvatskog branitelja, žrtvu svakog stradalnika, Ministarstvo hrvatskih branitelja uvijek će štititi istinu o DR i prava svih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Ponosan sam da ime Tigrova danas nosi gardijska mehanizirana bojna, gardijske mehanizirane brigade HKoV . Iskazujem zahvalu na predanom i odgovornom radu članovima Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, Udruzi Tigar 90/91 koja nesebično skrbi o bivšim pripadnicima.

Dragi Tigrovi budimo ponosni na svoju prošlost ,spremni na izazove sadašnjosti sa vjerom u bolju budućnost. Neka je vječna hvala i slava našim poginulim hrvatskim vitezovima, našim Tigrovima i svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u slobodnu hrvatsku državu.

Dragi Tigrovi, sretna vam 29.obljetnica osnivanja ….”, zaželio je Medved.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.