Tisuće ljudi blokirale Beograd, spremaju se nove akcije: Ljutiti Vučić održat će govor

11.08.2024. 10:37:00

Nakon sinoćnjeg prosvjeda protiv rudnika litija na zapadu Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić najavio je obraćanje javnosti danas u 11 sati. U međuvremenu se prosvjednici nisu smirili te i dalje pokušavaju blokirati željeznički promet.

Sinoć su bile blokirane dvije željezničke postaje i autocesta koja prema zapadu vodi u Hrvatsku, a u suprotnom smjeru prema jugu Srbije. Jutros, nešto iza 5:30 policija je intervenirala u željezničkoj postaji Beograd – Centar te prema riječima oporbene skupštinarke Marinike Tepić uhitila dvije osobe, javlja N1 Srbije.

Policajci su navodno upali u postaju i počeli snimati okupljene građane. Iz MUP-a Srbije nisu potvrdili uhićenja, no još je u subotu ministar Ivica Dačić ustvrdio kako će “protiv svih počinitelja kaznenih djela i prekršaja biti podnesene kaznene i prekršajne prijave”, dodavši da su prosvjednici “narušavajući javni red i mir i blokirajući međunarodni promet ugrozili sigurnost građana po receptu obojenih revolucija”.

Bit će još blokada

Zlatko Kokanović, predsjednik Udruge “Ne damo Jadar” i poljoprivrednik iz mjesta u kojem se planira iskapati litij, poručio je sinoć da će prosvjednici ostati tijekom noći na blokadama. Dodao je i da će tijekom nedjelje biti blokirane “još tri točke” u Srbiji. No, nije otkrio kad i gdje će se to dogoditi.

U dijelu medija pojavile su se informacije o spremnosti policije da rastjera prosvjednike, no to se nije dogodilo sve do jutros, kad su se počele pojavljivati snimke kordona specijalaca na željezničkim postajama.

Kako navodi organizacija Arhiv javnih skupova, jučer se na Terazijama okupilo više od 40.000 ljudi. Prema Dačićevim procjenama, bilo ih je između 24.000 i 27.000. “Nećemo dopustiti da ugrozite Srbiju zbog osobnih interesa koje podržavaju i Kurti, i ustaše i strane službe”, napisao je sinoć na društvenoj mreži X tijekom prosvjeda nedavno postavljeni srpski predsjednik Vlade, Miloš Vučević.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.D./Foto: Screenshot: X

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.