Tko je uhićeni Denis Mohenski, kralj zagrebačkog Adventa?

30.06.2021. 11:46:00

Denis Mohenski, jedan od uhićenih u najnovijoj USKOK-ovoj akciji od srijede, apsolutni je rekorder po broju kućica na zagrebačkom Adventu. U Istri je sagradio luksuznu vilu s bazenom vrijednu barem deset milijuna kuna. Ime joj je Villa Bianca, a ljeti je iznajmljuje turistima za gotovo 32.000 tisuće kuna tjedno, pisala su 2019. godine 24sata.

U Bužiniji pored Novigrada Mohenski je prošle godine kupio oranicu i na njoj ove godine dovršio gradnju vrijedne vile. U zemljišnim knjigama nije upisan nikakav teret, što znači da je zemljište kupio bez kredita. Denis je tek 2016. osnovao tvrtku s kojom je prvi put sudjelovao na Adventu, a danas posjeduje ovu vilu kojoj se vrijednost procjenjuje na nešto više od milijun i petsto tisuća eura.

Mohenski inače već godinama dominira zagrebačkim Adventom. Njegova tvrtka Demo Rebus bez natječaja je preuzela cijelu zagrebačku špicu, od početka Gajeve, preko Varšavske, Bogovićeve, Petrićeve, Trga Petra Preradovića, kraj HNK pa do Trga Ante Starčevića, piše dnevnik.

Tamo je ove godine postavio 50 kućica, koje je Gradu platio 311.000 kuna, a svaku od njih dalje iznajmljuje za 35.000 do 100.000 kuna. I tako već godinama, još od 2016. U rujnu te godine osnovao je tvrtku i nakon nekoliko mjeseci sudjelovao na prvom Adventu. Samo tu godinu prijavili su dobit od 1,45 milijuna kuna.

Demo Rebus službeno nema zaposlenih. Formalno, vlasnica tvrtke je Sunčana Mohenski, a Denis joj je direktor.

Međutim, Mohenski ne iznajmljuje samo kućice podzakupcima po višestruko većim cijenama. On ima i svoju kućicu, i to na vrlo atraktivnoj lokaciji. Na početku Gajeve, uz sam rub Trga bana Jelačića, nalazi se jedna od najvećih kućica na Adventu, zvana "Šmek haus". Tu Mohenski prodaje kobasice.

Mohenski je sudjelovao i na Ljetu na Zrinjevcu, a on, prema tvrdnjama jednog od zakupaca, zapravo i stoji iza cijelog tog festivala.

Na jednom Interliberu Mohenski je bez natječaja zakupio prostor na Zagrebačkom

Velesajmu i tamo postavio sedam kućica. Kad ne drma gradskim manifestacijama, Denis vodi bistro Deno na zagrebačkoj Ljubljanici.

Nakon što je 2015. podignuta USKOK-ova optužnica protiv Ratimira Jurekovića, Josipa Nalisa, Josipa Katića, Zdenka Antunovića i Tedija Lušetića zbog namještanja poslova na Trgu bana Jelačića, otvorilo se mjesto za novog, USKOK-om neokaljanog igrača i tu u priču ulazi Zdravko Krajina, dugogodišnji vozač Milana Bandića.

"Nismo u kumskim odnosima (Mohenski i Bandić) i Krajina me nije uveo u posao. Ja sam ugostitelj već 25 godina", rekao je Mohenski za 24sata. Ali niz drugih ugostitelja koji rade na Adventu, sugovornici iz Gradske uprave, pričaju drugu priču: Mohenski je sad "kralj Adventa" zahvaljujući vezama u gradskoj upravi.

Činjenica je da se godinu dana nakon podizanja optužnice protiv kompromitiranih zakupaca gradskih prostora osniva Demo Rebus. Već te, prve godine, Mohenski sudjeluje na Adventu i "okreće" 3,55 milijuna kuna. Sljedeće godine Demo Rebus uprihoduje 3,57 milijuna, da bi u 2018. upisali prihode od 4,91 milijun kuna, a bruto dobit im je iznosila 1,4 milijuna kuna. 

Izvor: Direktno

Izvorni autor: bkk/foto: Petar Glebov/Pixsell

Autor: