TNT komentar: Naš novac, naš EPPO

25.02.2024. 18:10:00

Otpočetka je bilo jasno da afera na Geodetskom fakultetu ne može zaobići Ministarstvo kulture. Ekipi koja je krala, naime, netko je taj novac morao osigurati.

A novac, bio on hrvatski ili europski, uvijek ostavlja trag i priča priču. U slučaju 3D snimanja zgrada nakon potresa priča je slijedeća – posao je debelo preplaćen, a kako se sada razotriva, u nekim dijelovima, nije uopće bio niti odrađen.

Resorna ministrica kulture i medija ovdje je u našoj emisiji u studenom rekla da bi u tom poslu opet sve isto napravila i da premijer Andrej Plenković gubi živce zato što smo mi novinari maliciozni.

U međuvremenu, maliciozni su postali i EU tužitelji pa im je Plenković, u maniri novotkrivenog suverenizma, poručio da se skupe i odu. Jer to nije njihova nadležnost. Istovremeno DORH-u i USKOK-u, institucijama koje volimo nazivati neovisnima, danima diktira da izvole oni pokrenuti izvide kako bi tu nadležnost doveli u pitanje. I od svog posla koji potkapacitirani i potplaćeni DORH ima, sjetimo se izjava Zlate Hrvoj Šipek o Peri koji hoće svoj bicikl, Plenkoviću je, eto, važno da preuzmu baš ovaj.

Takvo premijerovo ponašanje može nas navesti na različite spekulacije i zaključke. O njima će više reći vrijeme i istraga koja traje. Ali najmanje jedno je sigurno. Andrej Plenković nije iskren kada kaže da je njemu najviše u interesu da se to istraži do kraja. Da jest, pustio bi na miru ili bi, u boljoj varijanti, čak i ohrabrio EU istražitelje, koji su već 10 mjeseci u slučaju, da nastave s poslom. Jer oni su sigurno u boljoj poziciji od nekoga tko bi slučaj tek sad otvarao. Ako nam je cilj što prije otkriti kakva se tu kriminalna mreža splela, onda spora nema. Europski istražitelji naši su istražitelji, a europski novac naš je novac. Pustite ih da rade.

Izvor: n1/Foto: Snimka zaslona N1

Izvorni autor: Mila Moralić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.