Trojica pilota izbačena iz MORH-a

24.02.2020. 21:02:00

Prije tri mjeseca u javnosti je odjeknula vijest da su vojni piloti iz Zemunika u bazu “prošvercali” osobe koje se dovode u vezu s trgovinom oružjem, a priča je dobila svoj nastavak. Otkriven je manjak streljiva u vojnom skladištu, a piloti – instruktori izbačeni iz sustava. Istraga još nije gotova, piše u ponedjeljak Dnevnik.hr.

Dnevnik Nove TV doznaje da je trojici pilota instruktora prisjeo nezakonit upad u bazu, sporni letovi helikopterom i veza s osobama koje su, prema tvrdnjama policije, trgovale streljivom. Presudio im je Vojno-stegovni sud. Izbačeni su iz sustava, a platit će i kaznu.

“Određene su stegovne kazne nečasnog otpusta iz djelatne vojne službe, smjenjivanje sa zapovjedne dužnosti, te zabrana obnašanja zapovjednih dužnosti u sljedećih pet godina, te novčana kazna u iznosu od 25 posto mjesečnih primanja 6 mjeseci”, stoji u odgovoru iz Ministarstva obrane.

Iz MORH-a dodaju da su kažnjeni i a neovlaštenu uporabu streljiva koje su, kažu, dobili za izvršavanje zadaća. Uz to, i revizija koja je obavljena u skladištima hrvatske vojske otkrila je manjkove.

“Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da veći dio streljiva koje je pronađeno i oduzeto, nije podrijetlom iz skladišta Oružanih snaga. Za jedan manji dio streljiva je utvrđeno da je bilo u vlasništvu OS RH. Navedeno streljivo je predano vojnoj policiji i policijskim službenicima prilikom postupanja, te se zbog predmetnog vodi stegovni postupak”, poručuju iz MORH-a.

Izvor: Nacional.hr/Foto:Emica Elvedji/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.