Trojici saborskih zastupnika skinut imunitet uz burni uvod: 'Ukinite nam svima imunitet'

18.09.2020. 10:53:00

Saborski zastupnici gotovo jednoglasno, uz tek nekolicinu suzdržanih, potvrdili su jučerašnju odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se ukine imunitet zastupnicima Draženu Barišiću (HDZ), Vinku Grgiću (SDP) i Darku Puljašiću (HDZ). Potvrdili su i današnju odluku MIP-a da saborski mandat umjesto Barišića preuzme Mato Čičak, načelnik općine Rugvica, koji je potom prisegnuo na novu dužnost

Stanku su, iz različitih razloga, prije glasanja zatražili klubovi Mosta, Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Glasa, HDZ-a, Zeleno-lijevog bloka, HSS-a i HSU-a te SDP-a.

Hrvoje Zekanović rekao je da mu je interesantno slušati kako slavodobitno govori premijer Andrej Plenković o borbi protiv korupcije. 'Hoće li snositi političku odgovornost jer je riječ o ljudima koje je on prije nekoliko mjeseci delegirao na liste?', pitao je Zekanović, dodajući da ovo nije pobjeda, nego veliki poraz Andreja Plenkovića.

Krešo Beljak predložio je da se ukine imunitet svim saborskim zastupnicima, osim za verbalni delikt, da bi se uštedjelo vrijeme.

Tomislav Tomašević rekao je da je sramotno da se već skida imunitet trojice zastupnika, a prošlo je tek 50 dana od početka rada Sabora u ovom mandatu. Rekao je da se u slučaju zastupnika Puljašića znalo za optužnicu pa premijer Plenković treba snositi političku odgovornost.

Miroslav Škoro kazao je da se zastupnici za koje se skida imunitutet 'nižu ko na traci'. 'Ne znamo trebamo li biti suzdržani jer ne želimo sudjlovati u ovom igrokazu - bili smo svjedoci poput afera Bankomat, Spice, imali smo gospodina Vidoševića, Sanadera, gospođu Rimac - te postupke nitko više poslije ne prati niti imamo ikakva saznanja', rekao je Škoro.

Zahtjev za suglasnost za pokretanje kaznenog postupka protiv Barišića zatražio je USKOK zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja, a za Grgića DORH radi sumnje u primanje mita u sklopu afere Janaf.

Zastupnik Barišić, izabran na listi HDZ-a u VI. Izbornoj jedinici, stavio je mandat u mirovanje. Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice na sinoćnjoj telefonskoj sjednici za zamjenika izabranog zastupnika Barišića odredilo je Matu Čička, načelnika općine Rugvica. Istu ulogu Čičak je imao i u prethodnom saborskom mandatu, kada je bio zamjenik zastupnika Gorana Marića za vrijeme njegove ministarske dužnosti.

Mato Čičak

Mato Čičak

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zahtjev za skidanje imuniteta Puljašiću uputio je slavonsko-brodski Županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018. Skidanje imuniteta se traži kako bi mogao nastaviti započeti proces zbog sumnji u krivotvorenje poslovne isprave i subvencijske prijevare.

U nastavku sjednice, zastupnici će danas raspraviti Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama. Svrha Konvencije je omogućiti sigurno i zaštićeno ozračje dobrodošlice na nogometnim utakmicama te ostalim sportskim priredbama.

Konvencija jedini je međunarodno obvezujući instrument čija je tematika organizacija sportskih događaja uspostavljanjem integriranog pristupa zasnovanog na tri međusobno ovisna stupa: sigurnost, zaštita i usluge. Time se promiče suradnja između svih javnih i privatnih sudionika, uključujući navijače, kako bi se postigla sigurna, zaštićena i ugodna atmosfera na nogometnim utakmicama i drugim sportskim događanjima. Stranke Konvencije moraju osigurati da policija, u svrhu omogućavanja sigurnosti, zaštite i usluga, djeluje zajedno s organizatorima, navijačima i svim ostalim sudionicima sportskih priredbi, navodi se u obrazloženju.

Konvencijom 218 osnivanje nacionalnih informacijskih točaka za nogomet (NFIP) postala je nužnost, a svrha mu je razmjena i koordinacija prijenosa važnih informacija između policija, kako na međunarodnoj razini, tako i na razini komunikacije između agencija odgovornih za omogućavanje sigurnosti, zaštite i usluga na sportskim priredbama.

Izvor: tportal.hr/Foto: Patrik Macek / Ivica Galovic

Izvorni autor: S.S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.