TRUMP PODNIO TUŽBU PROTIV HILLARY: “Namještali su izbore”, traži odštetu i kaznenu odgovornost

25.03.2022. 09:16:00

Bivši američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je tužio svoju suparnicu na američkim predsjedničkim izborima 2016. Hillary Clinton i nekoliko drugih demokrata, navodeći da su pokušali namjestiti te izbore povezujući njegovu kampanju s Rusijom. Podsjetimo, u studenom je uhićen analitičar koji je pridonio ključnom istraživanju takozvanog “Steele dosjea” koji detaljno opisuje navodne veze između bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i Rusije tijekom izbora 2016. zbog laganja FBI-ju. Time se ispostavilo da je cijela “Russiagate” afera koja je pratila Trumpa kroz cijeli mandat zapravo bila potaknuta lažnim svjedočenjima ljudi koji su bili plaćeni od kampanje Hillary Clinton.

“Djelujući zajedno, optuženici su se zlonamjerno urotili kako bi osmislili lažnu priču da je njihov republikanski protivnik Donald J. Trump bio u dosluhu sa stranom neprijateljskom državom”, navodi bivši predsjednik u tužbi na 108 stranica podnesenoj na saveznom sudu na Floridi. U tužbi se između ostalih optužbi navodi “reketiranje” i “urota”.

Predstavnik Hillary Clinton nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Tužbom se traži odšteta i kaznena odgovornost. Trump je rekao da je bio “prisiljen snositi troškove u iznosu koji će se utvrditi na suđenju, ali poznato da je su veći od 24 milijuna dolara i da se nastavljaju gomilati, u obliku troškova obrane, pravnih pristojbi i povezanih troškova”.

Među optuženima u Trumpovoj tužbi je Christopher Steele, bivši britanski obavještajac. Dosje koji je napisao Steele, a koji je proslijeđen FBI-u i medijima prije izbora u studenom 2016., iznosi tvrdnje da je Rusija imala neugodne informacije o Trumpu i nekim od savjetnika njegove republikanske kampanje te da Moskva radi iza kulisa kako bi porazila Clinton.

U izvješću od 966 stranica koje je 2020. objavio odbor američkog Senata pod vodstvom republikanaca zaključuje se da je Rusija koristila web stranicu WikiLeaks i preko Manaforta pokušala pomoći Trumpu da pobijedi na izborima 2016. godine. Manafort je pet mjeseci 2016. radio u Trumpovoj predsjedničkoj kampanji.

Navodno miješanje Rusije u izbore, zasnovano na Manafortovom svjedočenju, potaknulo je dvogodišnju američku istragu koju je vodio specijalni savjetnik Robert Mueller.

Mueller je 2019. objavio iscrpno izvješće u kojem su detaljno opisane brojne veze između ruske vlade i Trumpove kampanje.

Mueller je u svom izvješću rekao da je “ruska vlada smatrala da će imati koristi od Trumpovog predsjedništva i radila je na osiguravanju tog ishoda, te da je kampanja očekivala da će imati koristi od informacija koje su ukradene i objavljene ruskim naporima.” No ispostavilo se da je to izvješće temeljeno na svjedočanstvima za koja se pokazalo da su lažna: Paul Manafort, bivši šef predizborne kampanje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, lagao je pred federalnim istražiteljima u vezi s isplatom i kontaktima koje je imao sa zvaničnicima Trumpove administracije, objavio je nedavno Robert Mueller.

Iz Muellerovog kabineta ovaj dokument je dostavljen sudiji Okružnog suda u Washingtonu, koji je zatražio više detalja u vezi s Muellerovim prošlomjesečnim optužbama da je Manafort laganjem prekršio sporazum o priznanju krivice.

“U intervjuima s Uredom specijalnog savjetnika i Federalnim istražnim biroom – FBI, Manafort je u nekoliko situacija očigledno lagao – to nisu bili slučajevi da je imao obične propuste u sjećanju”, navodi se u dokumentu iz Muellerovog ureda, prenosi Glas Amerike.

Navodi se kako je, prema onome što se nalazi u podnesku, Manafort lagao o svojim interakcijama s rusko-ukrajinskim političkim konsultantom Konstantinom Kilimnikom, njegovim nastojanjima da utječe na svjedoke, okolnostima pod kojima je firma koja je radila za Manaforta dobila isplatu u vrijednosti od 125.000 dolara i Manafortovim kontaktima sa zvaničnicima Trumpove administracije.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: wikimedia commons

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.