Turska: preko 75 tisuća migranata pustili smo u EU

01.03.2020. 12:02:00

Ankara je u nedjelju ustvrdila da je dozvolila preko 75 tisuća migranata da pređu tursku granicu i krenu prema Europskoj uniji.

Do nedjelje ujutro oko 10 sati 76.358 migranata prešlo je granicu u pokrajini Edirne, napisao je u nedjelju na Twitteru turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Bugarska i Grčka nisu objavile da je toliki broj migranata stigao na njihove granice.

Grčko ministarstvo migracija objavilo je u nedjelju da je grčka policija do sada spriječila 9.600 migranata u pokušaju prelaska granice.

Izvor iz grčke policije rekao je za Reuters da je preko 500 migranata stiglo na istočne egejske otoke.

Prema istom izvoru preko 300 migranata je sa sedam brodova stiglo na Lezbos, gdje se nalaze prihvatni centri za migrante protiv kojih se pobunilo lokalno stanovništvo.

Na otok Samos stiglo je 150 migranata.

Prema Organizaciji za migracije UN-a preko 13 tisuća osoba nalazi se na turskoj strani granice.

Ankara je objavila u petak da više neće zadržavati migrante koji pokušavaju doći u Europsku uniju, nakon ofenzive sirijske vojske na položaje pro-turskih pobunjenika u Idlibu, pogibije 33 turska vojnika i prema Erdoganu mlake reakcije NATO-a.

Prema posljednjim procjenama UN-a u Turskoj se nalazi oko 3, 6 milijuna izbjeglica iz Sirije, uz migrante iz Afganistana i Iraka.

Prema sporazumu iz ožujka 2016. s EU-om Turska se obvezala zadržati migrante u Turskoj, dok Bruxelles zauzvrat daje financijska sredstva Ankari.

Prema navedenom sporazumu EU može poslati sve izbjeglice i migrante koji ilegalno uđu na teritorij Europske unije natrag u Tursku.

Bruxelles je poručio u petak kako očekuje od Turske da se pridržava sporazuma.

Izvor: Nacional/Foto:hina

Izvorni autor: G.Č./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.