Turudić povodom Dana logora Glina: ‘Kad se sudi hrvatskim braniteljima, ulaže se maksimalan trud, a srpskim ratnim zločincima pripremaju površne optužnice’

07.08.2021. 08:16:00

Povodom obilježavanja Dana logora Glina razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, Ivanom Turudićem, koji je i sam preživio zarobljeništvo u logoru u Glini. Taj je logor, kao i sam grad, oslobođen 6. kolovoza 1995., upravo prije predaje “Srpske vojske Krajine”, odnosno 21. korpusa vojske tzv. SAO Krajine 8. kolovoza 1995.

U razgovoru za Narod.hr Turudić je istaknuo ponos što je njegova generacija stvarala i branila slobodu našoj domovini, ali je naveo i što očekuje od hrvatskih političkih vođa.

“Naša je žrtva vrijedila jer naša djeca žive u demokraciji”

“Našoj generaciji nitko ne može oduzeti ponos što smo stvarali i branili našu domovinu. Mi smo imali čast sudjelovati u onom o čemu su naši preci sanjali – u stvaranju samostalne države. U konačnici je sva podnesena žrtva vrijedila jer će naša djeca moći živjeti u demokraciji. Do smrti ću vjerovati da je naša žrtva vrijedila“, rekao je Turudić za Narod.hr dodavši da hrvatski logoraši ipak nisu zadovoljni radom određenih institucija.

“Bez obzira na smjene vlasti i različita politička stajališta vladajućih kroz proteklih 30 godina, u konačnici nismo zadovoljni radom institucija koje su morale obeštetiti žrtve i procesuirati zločince. Mislim u prvom redu na državno tužiteljstvo. Oni nisu procesuirali zločince koji su okrutno mučili i usmrtili brojne žrtve Domovinskog rata”, kazao je.

“U logoru Glina, gdje sam bio, sedmorica naših prijatelja okrutno je ubijena. Znam da su četvoricu odveli iz logora na brdo Pogledić i ondje ih u pretučenom stanju prisilili da sami sebi iskopaju grobnu raku. Oni su mučki ubijeni i ondje danas stoji obilježje. Ne možemo biti zadovoljni ako ti i takvi zločini nisu procesuirani”, dodao je Turudić.

“Kad se sudi hrvatskim braniteljima, ulaže se maksimalan trud, a srpskim ratnim zločincima pripremaju površne optužnice”

Istaknuo je i različit pristup nadležnih institucija u suđenjima za ratne zločince kad su u pitanju Hrvati, odnosno Srbi. “Državno odvjetništvo kad se sudi hrvatskim braniteljima ulaže maksimalan trud, a kad se sudi srpskim ratnim zločincima, onda je to površno, paušalno, bezvoljno, a mislim i politički dirigirano. Primjerice, u slučaju Lora sve je bilo taksativno i činjenično navedeno, dobro pripremljeno. Za razliku od slučaja protiv kapetana Dragana – čije sam maltretiranje osobno preživio. Njegova je optužnica bila uopćena, nekako u oblaku, bez činjenica. Kao krunski dokaz priložili su snimku na kojoj Dragan razgovara s nekim novinarom. To je bio krunski dokaz, a mene – koji sam preživio Dragana – nisu ni pozvali. To nas smeta, to boli”, napomenuo je Turudić.

“Druga stvar koja je problematična je činjenica da se u medijima puno više profilira tema Drugoga svjetskog rata u odnosu na Domovinski rat. Tomu posebno doprinosi Milorad Pupovac i njegova promocija ‘srpskog sveta’. I proteklih dana on je upućivao na Drugi svjetski rat, pokušavao opet nama Hrvatima nametnuti krivnju povlačeći teze iz lažne jugoslavenske historiografije. Pozivao je da se Hrvatski dom u Glini prozove Spomen domom, kako se zvao u Jugoslaviji”, podsjetio je.

Pupovac ponavlja narativ lažne jugoslavenske historiografije

O Hrvatskom domu u Glini, koji je nakon Drugog svjetskog rata izgrađen kao Spomen dom na mjestu porušene pravoslavne crkve, Turudić ima još jedno sjećanje. Naime, dok je prolazio zarobljeništvo u logoru u Glini, četnici su nad logorašima – osim fizičke torture – provodili i ‘politički preodgoj’. Govorili su im upravo o današnjem Hrvatskom domu, odnosno o pravoslavnoj crkvi u kojoj je – prema njihovim navodima – ubijeno 1600 srpskih žrtava.

“Četnik Mile Pašpalj tada nas je ‘poučavao’. Rečeno nam je da su u crkvi u Glini ustaše ubili 1600 ljudi. Na jednom kasnijem ‘predavanju’ promijenili su broj ubijenih u 160. Mi logoraši smo onda znali reći: na kraju će ih biti možda 16”, prisjetio se Turudić i dotakao se pitanja revizije povijesti za što mnogi danas bivaju optuženi.

“Ne revidiramo mi povijest, nego iznosimo činjenice koje su sad napokon izišle na vidjelo. Pupovac revidira povijest kada Glini želi vratiti jugoslavenski značaj. Oni koji zapravo revidiraju povijest promiču teme iz Drugoga svjetskog rata da se ne bi govorilo o Domovinskom ratu, a onda nas prikazuju kao zločinački genocidan narod ne spominjući naše žrtve”, pojasnio je Turudić za Narod.hr.

Kaže da mu je poznat stav Srbije prema Domovinskom ratu, ali mu nije shvatljiv.
“Naša je vojska pokazala milost prema srpskim zarobljenicima. Pokazali smo milost prema Srbiji, častan, ponosan i human stav. Oni sve to ne prihvaćaju, nego govore o ‘srpskom svetu’. Njima je cilj revidirati povijest o Domovinskom ratu za svjetsku javnost i maknuti iz javnosti govor o ratnim zločinima. Najgore je što njima na ruku ide naše državno odvjetništvo, dok sama Srbija uopće ne priznaje agresiju na Republiku Hrvatsku, kao ni štetu koju su nam nanijeli”, kazao je.

Turudić je napomenuo kako hrvatski logoraši očekuju podršku hrvatskog društva, ali i javno očitovanje Srbije o agresiji na Hrvatsku i o postojanju i djelovanju logora. S tim ciljem podižu i tužbe protiv Srbije.

“Srbija mora priznati agresiju na Hrvatsku. To želimo za buduće generacije”

“Od našeg društva očekujemo zaštitu logoraške populacije unutar braniteljske populacije i unutar hrvatskog društva u cjelini. Moram istaknuti da imamo veliku podršku od strane Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda. Podržavaju nas u tužbama koje dižemo protiv Srbije na teritoriju Srbije i za to smo im zahvalni. Ministarstvo čini sve što može, ali ne smijemo zaboraviti da Srbijom vladaju četnici. Ali ustrajat ćemo u tužbama sve dok ne dođemo do Međunarodnog suda pravde. U tome očekujemo potpunu podršku Republike Hrvatske, kao i zaštitu Domovinskog rata kao temelja suvremene hrvatske države”, istaknuo je Turudić.

“Naš primarni cilj nije financijsko obeštećenje. Bit ćemo zadovoljni samo da Srbija prizna – ‘crno na bijelo’ – da je izvršila agresiju i da prizna postojanje i djelovanje logora. To priznanje želimo za buduće generacije”, zaključio je.

Izvor: Narod

Izvorni autor: dg/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.