Turudić: Uzvikivanje 'za dom spremni' ne može biti kazneno djelo, nego prekršaj

25.01.2021. 19:20:00

Vršitelj dužnosti Visokog kaznenog suda Ivan Turudić u Newsroomu na N1 između ostalog je govorio što misli o zahtjevima za kriminalizacijom ustaške ikonografije i pozdrava nakon skandala u Zadru na obilježavanju obljetnice akcije Maslenica.

“Visokom prekršajnom sudu daje se zadatak koji mu uopće nije pripadan koji on uope nije dužan rješavati, a to je da on rješava neke zakonske stvari i zakonska rješenja”, tako je Turudić započeo svoj komentar po tom pitanju.

Rekao je da je objekt zaštite prekršajnog sudovanja društvena disciplina: “Ako vam netko u dva sata u noći dođe revati: ‘O Marijana! Lijepa, slatka Marijana!'”

Davati prekršajnim sudovima da se bave isticanjem ustaškog pozdrava ZDS kao što je bilo slučaj u Zadru, Turudić smatra i da je pogrešnoi da nije pošteno prema tom sudu. Za inicijativu o definitivnoj kriminalizaciji ustaškog pozdrava kazao je:

“A što je s kokardom i petokrakom? Da je zakonodavac htio donijeti takav zakon kakav se predlaže, mogao ga je donijeti nakon što je Vijeće sa suočavanje s prošlošću završilo svoj posao.”

Konstatirao je da “zakonodavac takav zakon nije donio. “Što se tiče ovih ljudi u Zadru, ne znam koji su oni prekršaj napravili. Oni nose znakovlje HOS-a i tamo je ustaški pozdrav ZDS. To je pozdrav koji su koristili ustaše, ali taj pozdrav su koristili i dijelovi hrvatskih obramabenih snaga…”

“To njihovo znakovlje je priznato, ozakonjeno. Ja čak ne vidim da je i prekršaj da netko dođe u majci s time. Možemo govoriti o pjevanju, pjesmi, pozivanju na mržnju. Moje mišljenje je da samo isticanje na majci nije niti prekršaj niti kazneno djelo prema sadašnjoj zakonskoj regulativi”, kazao je Turudić.

Na pitanje može li itko dovesti u pitanje tu registraciju znaka HOS-a provedenu u doba Račanove vlade, uz napomenu voditelja da je izvorno znak HOS-a uključivao i oznaku HSP-a, čega sad više nema, Turudić je odgovorio:

“To je zakon spojenih posuda. Ne možemo govoriti samo o znakovlju HOS-a, a da ne govorimo o znakovima kokarde i petokrake zvijezde. Pod tim znakovima se ubijalo u Vukovaru. Ne želim relativizirati stvari. Ali jedno bez drugog se ne može riješiti. Rješenje mora biti cjelovito.”

“Uzvikivanje ZDS ne može biti kazneno djelo, jer bi to bilo protiv slobode izražavanja”, zaključio je taj dio gostovanja na N1 Turudić i objasnio što smatra da jedino može biti:  “Nego to može biti prekršaj, sankcionirano dobrom novčanom kaznom.”

Izvor: tportal.hr/Foto: N1

Izvorni autor: N. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.