'TVORNICA KEČAPA' DOŠLA DO SABORA Sami procijenite navode Grlić-Radmana da od ovoga živi stotine branitelja i da tvornica uzdržava tisuće Hrvata

26.10.2022. 19:57:00

Fantomska tvornica za preradu rajčice u Kruševu pored Mostara poduzetnika Nike Marušića došla je i do hrvatskog Sabora. Na današnjoj sjednici govorilo se o izvješću Vlade Republike Hrvatske u odnosu prema Hrvatima u BiH nakon čega je uslijedila žustra rasprava između MOST-ovog zastupnika Nine Raspudića te ministra vanjskih poslova Gordana Grlić-Radmana.

Do rasprave je došlo nakon točke izvješća koja obećava da će se stvarati preduvjeti za ostanak mladih Hrvata u BiH te inicirati investicije hrvatskih tvrtki koje je Raspudić nazvao potemkinovskim potezom budući da je i Podravka sama demantirala da neće ulagati u tu tvornicu.

"O tome najbolje govori i tvornica za proizvodnju kečapa u Kruševu pored Mostara, gdje je Plenković položio kamen-temeljac te rečeno da se time zadržati 10 tisuća ljudi. Ne samo da se nije ništa uradilo nego još uvijek je tu samo kamen. To je bila tipična politička prevara, a HDZ-ovci vole reći 'acta non verba', pa evo vam acta, gdje je tvornica kečapa? Bolje bi bilo da ste im rekli neku lijepu riječ nego samo obećavali pa se ljudi ogromno razočarali", kazao je Raspudić koji se osvrnuo na izvješća koja Hrvate svode na vjersku zajednicu gdje se navode obilasci Andreja Plenkovića vjerskim liderima, između ostaloga, i katoličkom biskupu Paliću kazavši da nije više milet ili teokracija nego da su Hrvati nacija, konstitutivna nacija.

MOST-ov zastupnik se osvrnuo i na zračnu liniju Mostar - Zagreb za koju je rekao kako je najbolji primjer brige za Hrvate u BiH budući da je i ona ukniuta. Nakon njega, svojih pet minuta replike dočekao je i aktualni ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman koji se nije mogao načuditi takvom političaru i intelektualcu kao što je Raspudić jer govori neistine te se vodi osjećajima, a ne činjenicama.

"Slažem se da nisam znao puno o tvornici, na koncu i ne moram, ali sam razgovarao s kolegom Milasom (Ured za Hrvate izvan RH). Tvornica raste, branitelji rade i proizvode za Podravku, zahvaljujući toj suradnji urod i proizvodnja su za tri puta povećane, tisuće obitelji i stotine branitelja su vezane za ovo. Gospodine Raspudiću, raspitajte se i vidite što se događa dolje. Ovako širite lažne informacije i obmanjujete javnost, ovdje činjenice govore protiv vas", kazao je ministar.

U Hercegovini rijetki znaju za ove podatke o kojima je govorio Grlić-Radman koji je još jednom pokazao kako žive u paralelnom svijetu kada je u pitanju život običnog naroda, a naročito život bh. Hrvata. Pogledajte kako izgleda ta famozna tvornica rajčice koja izvozi tri puta više, hrani tisuće obitelji i na kojoj radi stotine branitelja. Ruku na srce, u zadnje vrijeme su se radovi blago intenzivirali pa je nepoznati objekt na lokaciji dobio limenu fasadu što je miljama daleko od bilo kakvog proizvodnog pogona.

 

Zastupnik Raspudić je u replici pozvao ministra Grlić-Radmana da prezentira fotografiju tvornice gdje je položen kamen-temeljac te da je tvornica trebala biti prošle godine završena naglasivši još jednom da je i Podravka demantirala bilo kakva ulaganja u istu.

"To je tipična floskula i predizborna laž. Ja sam, iskreno, zaboravio na to, ali čitajući pažljivo izvješća vi navodite da je Plenković položio kamen-temeljac za tu potemkinovu tvornicu. Pa da ste bar vi pogledali, maknuli bi da se ne brukate s tim", odgovorio je kazavši da se Hrvate u BiH vara i laže lažnim tvornicama.

U nastavku je Grlić-Radman kazao kako se boji MOST-ovog vođenja države ukoliko bi imali priliku za to, a pogotovo Raspudića koji se vodi politikanstvom, a ne činjenicama i da nije siguran da bi mogao održati 'dvije nacrtane guske'. Nije dugo trebalo za repliku Nine Raspudića koji se složio da možda ne zna čuvati nacrtane ovce, ali je pozvao ministra vanjskih poslova da nacrta tvornicu pored Mostara i da kaže 'evo tvornice koja strateški održava 10 tisuća ljudi".

Cijelu raspravu prisutnih MOST-ovaca u koju su se uključili Nikola Grmoja i Marin Miletić s ministrom Grlić-Radmanom zaključio je čovjek koji živi 20-ak kilometara od tvornice koja, po navodima ministra, prehranjuje tisuće obitelji. Pogađate, za riječ se javio Nevenko Barbarić, bivši gradonačelnik Ljubuškog te zastupnik dijaspore u hrvatskom Saboru koji nije imao ništa za reći o tvornici 'kraj kuće' pa je zamolio stranačkog kolegu i ministra da mu iskomentira mišljenje Vlade o strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora u BiH te pohvalio šefa Plenkovića kazavši da je nakon 15 godina zapuštene vanjske politike upravo on osigurao podršku američke administracije i dijela zemalja Europske unije što je rezultiralo izmjenama izbornog zakona.

undefined

PROĐE GODINA Ni “k” od kavada

Vremenska kapsula ubačena od strane predsjednika HDZ-ova Hrvatske i BiH Andreja Plenkovića i Dragana Čovića u kamen temeljac tvornice rajčica, oliti kavada na Kruševu morati će biti posebno…

Povredu poslovnika prijavio je Raspudić koji je stao u obranu Gordana Jandrokovića.

"Vrijeđa se i omalovažava predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Zastupnik Nevenko Barbarić je rekao da je 15 godina neobjašnjivo bila zapuštena politika Hrvatske prema Hrvatima u BiH. Gordan Jandroković je u to vrijeme bio ministar vanjskih poslova, pa nije u redu da se ružno govori o Gordanu Jandrokoviću i njegovom radu dok on nije prisutan u sabornici i molim da ga se ne vrijeđa na takav način".

Za riječ se javio i makarski HDZ-ovac Jure Brkan koji je citirao pojedine portale iz Hercegovine kako bi sve okupljene uvjerio da se rajčica bere na veliko pored Mostara te ukazivao na slike ubranih roga. Posebna zanimljivost u artiljeriji stranačkih portala jesu navodi o otkupu rajčice po čemu ispada da će neizgrađena tvornica otkupljivati cijelu jesen i zimu rajčice s hercegovačkih poljana. Obmanjivači su se ponajviše preračunali zapravo oko sezone u kojoj rađaju rajčice.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Izvor: hercegovina.info/Foto: hercegovina.info

Izvorni autor: Z. Kolobara/Hercegovina.info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.